09
lip
Pula
Kaštel

Kries & Veja & Ether

Pula | Kaštel

09. 06. 2023 | 20:00

Kries & Veja & Ether

Kries-Veja-Ether-09-06-23-instagram

share

U povijesnom i pomorskom muzeju Istre, na otvorenom, na jednoj od najljepših ljetnih pozornica u Puli, etno senzacija Kries, istarska atrakcija etno skupina Veja I mlada hrvatska glazbenica Nikol Čačić zvana “Ether” u “a capella” verziji priredit će nastup za pamćenje u prekrasnom ambijentu pulskog Kaštela – i to u petak, 9. lipnja, s početkom u 21 sat. u sklopu 4. Open seson festa.

Ulaznice po 13 eura mogu se pronaći na svim entrio prodajnim mjestima , a na dan koncerta je cijena 15 eura.

KRIES

Kries je sedmeročlani bend koji nadahnuće pronalazi u melodijama i tekstovima tradicijskih pjesama u slavenskoj mitologiji, uz dinarski ritam i zvukove mediteranskih glazbala. Dosadašnjim djelovanjem Kries je prisvojio epitet najatraktivnijeg aktivnog predstavnika world music scene s ovih prostora. Njihove pjesme pronašle su svoje mjesto u eterima radijskih postaja diljem svijeta kao i na međunarodnim cd kompilacijama toga žanra. Osim studijskih albuma bend je napravio i glazbu za film “Konjanik”, redatelja Branka Ivande, za koju su dobili diskografsku nagradu “Porin” 2005. godine u kategoriji najboljeg albuma originalne glazbe za kazalište, film i televiziju.

Također su radili i glazbu za dvije kazališne predstave: “Glasi iz planina” i “Potjeh”, te glazbu za promotivni film Hrvatskih autocesta. Etno-alternativni zvuk i pjesme koje stvaraju odveli su ih van granica regije. Nastupili su i na velikim prestižnim međunarodnim festivalima, među kojima je i Sziget festival. Od ove jeseni spremaju novu veliku turneju i materijal koji će se naći na njihovom novom izdanju.

Ulaznice po 13 eura mogu se pronaći na svim entrio prodajnim mjestima , a na dan koncerta potrebno će izdvojiti 15 eura.

VEJA

Veja dolazi iz Pazina i na moderan način istražuje i izvodi tradicijsku glazbu Istarskog poluotoka. Od samoga početka svog djelovanja skupina je uzimala motive iz tradicijske glazbe istarskog poluotoka kako bi u vlastitim modernijim aranžmanima takvu glazbu predstavila publici. Inspiraciju i motivaciju crpe iz glazbe koja je ispunjavala živote njihovih predaka dajući joj novu energiju. Sama riječ “veja” znači “obred bdijenja”, također to je naziv za granu i staro ime za grad Krk.

Ideju o osnivanu benda pokrenuo je Goran Farkaš još 2007. godine, kada je započeo s istraživanjem istarske tradicijske glazbe. Inače, Goran je istaknuti, svestrani i aktivni etno stvaratelj. Osim što je muzikolog i etno istraživač, pokrenuo je već sad dobro poznati TradInEtno Festival koji se održava od 2009. godine.

Njihov prvi album, “Dolina mlinova” iz 2014. godine pokazao je njihovu snagu i predstavio bend kao jedan od zanimljivijih trad/etno bendova iz Hrvatske. “Dolina mlinova” je postala instant klasik u world music krugovima, a Veja bend kojeg se naprosto mora slušati, a posebno doživjeti uživo.

Novi album “Škura ura” i ostala glazba —>

ETHER

Nikol Ćaćić, hrvatska glazbenica, oduvijek je imala strast prema glazbi, što ju je navelo da počne pisati pjesme i nastupati još u ranoj mladosti. Njezin trud nagrađen je potporom Istarske županije, preko koje je osnovala bend NLV i izdala EP i LP koji su pobrali pohvale kritike. Nakon godina potrage za novim iskustvima kako bi oblikovala svoj zvuk, pokrenula je svoj solo projekt ETHER i objavila debitantski album “Bitke na makovim poljima” 2022 godine. Album je brzo stekao popularnost i donio joj tri nominacije za Nezavisnu novinarsku nagradu za Glazbenike “Rock&Off”, koju je osvojila za titulu elektroničke umjetnice “Elektro&Off” 2022 godine.

S njezinim uspjehom u glazbenoj industriji, baza obožavatelja ETHER raste, a ona se priprema za nastupe uživo 2023. i 2024. Dok nastavlja razvijati svoj glazbeni put, Nikol također piše i sklada pjesme za svoj sljedeći nadolazeći album. Njezina predanost glazbi i strast za stvaranjem inovativnih zvukova učinili su je vodećom figurom hrvatske glazbene scene. Nikolin talent i naporan rad zaradili su joj brojna priznanja i učvrstili njezino mjesto inspirativne umjetnice koja će sigurno utjecati na svijet glazbe u godinama koje dolaze.

Već je poznato da 26.5. otvaraju festival riječki Let 3 ,ča metalci Po metra crijeva iz Rijeke i pulski My Pitbull Lucifer, 3.6. nastupaju Partibrejkersi iz Beograda koji slave 40 godina karijere te za pre/after party je zadužen  Dj Mario Kovač koji će zabavljati dugo u noć te 10.6. Elemental slavi 25 godina karijere uz riječki Jonathan i after party Disco Incognito.

Ulaznice se također mogu kupiti na svim prodajnim Entrio mjestima te online na entrio.hr.

Za sve ažurirane informacije oko festivala i drugih događaja pratite Incognito Agency na društvenim mrežama.

Sljedeći događaj

09
lip
Split
Hrvatski dom Split
Lumière Trio