08
pro
Zagreb
Klub Močvara

Kries

Zagreb | Klub Močvara

08. 12. 2022 | 20:00

Kries

316682416_6274622355885553_5666055495060473249_n

share

Human Rights Film Festival & Vrelo zvuka predstavljaju:
𝗞𝗥𝗜𝗘𝗦 (Hrvatska/Mađarska)
Četvrtak 8.12., vrata 20h, koncert 21h
Upad u pretprodaji: 80 kn, na dan događanja na blagajni kluba: 100 kn
▬▬▬
Human Rights Film Festival i Vrelo zvuka imaju veliku čast da vas u sklopu jubilarnog, 20. HRFF-a, pozovu na koncert jedne od najboljih hrvatskih world music izvođača – grupe Kries. Nakon dugo godina Kries se vraćaju u Močvaru da bi na neki način zaokružili i stavili ‘točku na i’ na bogati program Vrela zvuka koji se događao ove godine.
Kries ne treba posebno predstavljati. Nakon što je završio s radom s grupom Legen, pravim pionirima hrvatske world music scene, Mojmir Novaković je osnovao Kries. Na početku su, uz njega, u bendu bili samo Krešo Oreški (udaraljke) i Ivo Letunić (lijerica), a u toj postavi je objavljen prvi album “Ivo i Mara” te soundtrack za film “Konjanik”. Ubrzo im se priključuju Andor Vegh (gajde), Konrad Lovrenčić (bas), Erol Zejnilović (gitara) i Ivan Levačić (bubnjevi) i tako je rođen današnji Kries.
Ova postava je donijela Kriesu statusu jednog od najboljih hrvatskih bendova, posebno na koncertima koji su u pravilu uvijek bili odlično posjećeni pa je ova grupa svojevrstan fenomen jer ima vjernu publiku koja ih godinama prati čak i kada nema redovnih diskografskih uradaka. Kries je, naime, nakon “Iva i Mare”, objavio još samo dva – sada već kultni “Kocijani” (2008.), vjerojatno najbolji hrvatski world music album svih vremena, te posljednji “Selo na okuke” (2016.) koji je objavljen za veliku izdavačku kuću Riverboat Records.
Oba albuma su dobila odličan prijem kod kritike i publike, ali, ponavljamo, pravu snagu Kries donosi na koncertima. Spoj čvrste, ‘rock’ sekcije gitara-bas-bubanj s ‘tradicijskim triojcem’ lijerica-gajde-udaraljke donose fenomenalnu fuziju, a sve kulminira sa šamanskim Mojmirovim pristupom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Kries su ove godine objavili pjesmu “Sve vam zdravo” koja najavljuje novi album, napokon se vraćaju u Močvaru, a savršeno se uklapaju u program jubilarnog, 20. HRFF-a jer su prilikom objavljivanja albuma “Selo na okuke” dio prihoda namijenili izbjeglicama čija je kriza u to vrijeme potresala cijelu Europu. Snimljen je tada i dirljiv spor “Ivo se šeće”.

Sljedeći događaj

08
pro
Zagreb
Vintage Industrial Bar
Black Lung & My Pitbull Lucifer