18
svi
Split
Hrvatski dom Split

Diana Cooper, klavir - Preobrazbe Philipa Glassa

Split | Hrvatski dom Split

18. 05. 2023 | 20:00

Diana Cooper, klavir - Preobrazbe Philipa Glassa

diana cooper

share

Od najranije dobi strastvena prema klasičnoj glazbi, Diana Cooper upravo na pozornici postiže svoje umjetničko ispunjenje.

Svoj prvi solistički recital održala je s 9 godina, a s 14 je s orkestrom izvodila Mozartov koncert br. 21 u Francuskoj i Španjolskoj.

Rođena 1997., započela je studij klavira na Konzervatoriju u Tarbesu kod Jean-Paula Cristillea, čije su podučavanje i podrška imali snažan utjecaj na njezin glazbeni razvoj. Sa 16 godina jednoglasno je primljena na Pariški konzervatorij, a magistrirala je pet godina kasnije. Studij je nastavila na Ecole Normale de Musique gdje joj je predavala poznata profesorica Rena Schereshevskaya. Godine 2022. odabrana je za sudjelovanje u novoj sezoni Académie Musicale Philippe Jaroussky gdje trenutno usavršava svoje vještine s Cédricom Thiberghienom. Usporedo s tim, iste je godine primljena na Pariški konzervatorij u smjeru “Artist Diploma”.

Osim toga, Diana je redovito sudjelovala na Oxfordskoj pijanističkoj akademiji i festivalu, kao i na Académie Maurice Ravel (Saint Jean-de-Luz), za koju je bila laureat Rotary-Lions nagrade i Ysaye Festival prize u Belgiji.

Tijekom svoje karijere koristila je savjete renomiranih pijanista kao što su Jean-François Heisser, Marie-Josèphe Jude, Prisca Benoît, Jonas Vitaud, Pascal Amoyel, Menahem Pressler, Gary Graffman, Ferenc Rados, Christoffer Elton, Jean-Claude Pennetier , i Andrzej Jasiński.

Diana Cooper istaknula se na nekoliko međunarodnih natjecanja. Na natjecanju Flame u Parizu, na kojem je osvojila prvu veliku nagradu u dobi od 12 godina, ponuđeni su joj majstorski tečajevi s Karl-Heinsom Kämmerlingom na Mozarteumu u Salzburgu. Potom je osvojila prvu nagradu na Chopinovom natjecanju u Brestu, drugu nagradu na Concours International d’Ile-de-France i drugu nagradu na Concurso Internacional de Piano Delia Steinberg (Madrid). Nakon što je nedavno osvojila 1. nagradu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Halina Czerny-Stefanská u Poznańu (Poljska), kao i 1. nagradu na Concurso Internacional de Piano de Vigo, (Španjolska), te su joj nagrade donijele nekoliko budućih angažmana u renomiranim mjestima u Poljskoj, Španjolskoj i Hrvatskoj.

Nakon predizbora 2021. za prestižno Chopinovo natjecanje u Varšavi, Philippe Giusiano ju je sljedećeg ljeta pozvao da sudjeluje na majstorskim tečajevima u Katowicama, kao i na koncertu u Chopinovom dvorcu u Duszniki, u organizaciji Chopinove zaklade.

Diana je nastupala na raznim mjestima i festivalima u Francuskoj i inozemstvu, uključujući Nohant Chopin Festival, Poljsko veleposlanstvo, Salle Cortot u Parizu, Ysaye Festival u Belgiji, Palacio de Congresos u Huesci, Španjolska. Također je 2018. pozvana da sudjeluje u radijskom programu Générations Jeunes Interprètes na France Musique.

Godine 2021. izvela je Chopinov Prvi koncert s orkestrom Symphonique du Sud Ouest.

Nakon što je 2022. godine osvojila prvu nagradu na Concours d’aide aux Jeunes Artistes u organizaciji Festival du Vexin, Diani je ponuđena prilika da u skoroj budućnosti snimi svoj prvi CD na kojem će se naći djela Chopina i Ravela.

Sljedeći događaj