21
svi
Zagreb
Velika dvorana Novinarski dom

Kvartet Papandopulo: Un altro Scherzo

Zagreb | Velika dvorana Novinarski dom

21. 05. 2023 | 19:00

Kvartet Papandopulo: Un altro Scherzo

share

Kvartet Papandopulo: Un altro Scherzo

Prvi koncert prve sezone ciklusa saksofonskog kvarteta Papandopulo

Kvartet Papandopulo: Un altro Scherzo ciklus

dizajn plakata: Karlo Kazinoti

Kvartet saksofona Papandopulo u nedjelju, 21. svibnja u 19 sati u dvorani Novinarskog doma u Zagrebu (Perkovčeva 2) započinje svoj koncertni ciklus.

Prva sezona njihovog koncertnog ciklusa donosi zanimljivo osmišljene programe koje će koncertno predstaviti publici u Zagrebu u svibnju, rujnu i studenom ove godine. Ciklus su osmislili s namjerom da publici predstave publici programe koje su u protekle tri godine uspješno izveli u Hrvatskoj i inozemstvu, a uz probrani repertoar koji su već izvodili premijerno predstavljaju i novi repertoar različitih glazbenih oblika, stilova i epoha, “tematski složenih u jedinstven koncertni doživljaj”, kako sami najavljuju.

Naslov koji nosi prvi koncert prve sezone ciklusa aluzija je na njihov treći nosač zvuka te, kako kažu, „na sve skladbe koje bi se na njemu mogle naći u nekom drugom i drukčijem planu.”

Program:

Ivan Končić: Perpetuum mobitel, za kvartet saksofona
Boris Papandopulo: Šest krokija, za kvartet saksofona
Regis Campo: Tintamarre, za kvartet saksofona
Igor Stravinski: Circus Polka: For a Young Elephant (obr. za kvartet saksofona Olaf Muhlenhardt)

Koncert otvara Perpetuum mobitel, skladba Ivana Končića koju su, uz još dvije praizvedbe (Krešimira Seletkovića i Margarete Ferek Petrić) predstavili publici u Teatru &TD 2015. godine, u sklopu festivala Izlog suvremenog zvuka. Šest krokija Borisa Papandopula zaslužno imaju svoje mjesto na programu, kako onome prvog albuma ovog kvarteta, tako i na prvome koncertu prve sezone.

Druga polovica koncerta prilika je za upoznavanje nove glazbe i novih interpretacija poznatih djela. Tako ovaj put na programu Tintamarre francuskog skladatelja Regisa Campa, skladba koju su izveli i na dodjeli Nagrade Grada Čakovca, dok su umjesto „pedeset slonova i pedeset balerina” u aranžmanu baletne glazbe Igora Stravinskog iz 1942. godine, Circus polka, glavni protagonisti – četiri saksofonista.

Kvartet Papandopulo jedan je od najistaknutijih komornih sastava u Hrvatskoj posebno prepoznat po doprinosu i izvođenju glazbe hrvatskih skladateljica i skladatelja, ali i vrhunskim izvedbama djela klasičnog repertoara u aranžmanima za kvartet saksofona te djela renomiranih svjetskih autora suvremenog repertoara.

Ulaz: 5 €

Sljedeći događaj

21
svi
Slavonski Brod
Crkva Presvetog Trojstva (SB)
Ansambl Camerata Garestin