06
tra
Zagreb
Peti Kupe

Lakuti, Matija Dujić, Jan Kinčl

Zagreb | Peti Kupe

06. 04. 2023 | 22:00

Lakuti, Matija Dujić, Jan Kinčl

Lakuti by © Alison Miller

share

Lakuti, inače resident DJ-ica u Panorama Baru, jednom od tri Berghainova plesna podija, dolazi u Zagreb 6. travnja

U široj slici suvremenog clubbinga, ime “Lakuti” je neizbježno. Kao iskusna glazbena kuratorica, producentica, vlasnica booking agencije i labela Uzuri te tražena edukatorica o povijesti plesne glazbe i kritički glas scene, ona je jedna od ključnih motora Berlinskog noćnog života. Prije svega DJ-ica i glazbenica, Lakuti je rezidentica u legendarnom Panorama Baru, a svoju karijeru temelji na dubokom razumijevanju klupske kulture u svim njezinim oblicima.

Lakuti, pravim imenom Lerato Khathi, rođena je i odrasla u Sowetu, Južnoj Africi. Njezina strast za glazbom razvila se rano u životu, a bila je inspirirana opsežnom kolekcijom ploča njezine majke kroz koju je uronila u svijet soula, funka, disca, jazza, popa, ali i brojne druge žanrove. Njezin djed, ljubitelj jazza, bio je veliki utjecaj na njezine kasnije glazbene interese, učeći je o nijansama jazz glazbe. Dok su se druga djeca igrala na ulici, Lakuti bi opsesivno snimala vrpce i pisala tekstove svojih omiljenih pjesama.
Njezin vlastiti glazbeni ukus ubrzo se proširio i prešao granice utjecaja njezine obitelji. Najveći utjecaj na nju imalo je otkrivanje noćnih klubova u Johannesburgu u to vrijeme – od goth/ebm/wave mjesta radnim danom do LGBTIQ klubova, warehouse partija i svega između. Fenomenalne ploče koje su dolazile iz New Yorka, Chicaga i kasnije Detroita potpuno su preuzele njezinu maštu i pokazale se transformativnima.

 

Godine 2007. Lakuti je osnovala vlastitu neovisnu izdavačku kuću Uzuri Recordings, koju je godinu dana kasnije proširila na agenciju za booking i management izvođača. Lakuti je postala međunarodno etablirana kao respektirana i omiljena DJ-ica, nastupajući u klubovima, na festivalima i umjetničkim događanjima na svim kontinentima te kao domaćin nebrojenih večeri u Berghain/Panorama Baru, gdje je u suradnji s Tama Sumo pokrenula seriju događaja “Bring Down the Walls” i “Your Love”.
Lakutinu dugogodišnju karijeru obilježuje predanost i svestranost, prošarana beskrajnom znatiželjom te podjednako dubokom ljubavi i razumijevanju scene, glazbe te ljudi koji ju oblikuju. Nepotrebno je istaknuti da je njeno gostovanje u Petom Kupeu obavezna lektira za sve ozbiljne ljubitelje plesne elektroničke glazbe.

Dakle, u četvrtak 6. travnja Peti Kupe postaje prava poslastica za ljubitelje umjetnosti na više načina.

Prvo će od 19:00 do 22:00 prostor ispuniti umjetnički radovi nastavi na Red Bull Doodle Art natjecanju u škrabanju. Nakon proglašenja pobjednika, na scenu dolaze Matija Duić, Lakuti, a zatim Jan Kinčl.

Ulaznice su besplatne, samo ih je potrebno preuzeti OVDJE.

Sljedeći događaj

07
tra
Zagreb
Grof Melin
Squeaky Clean Vol.3