11
pro
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana

Lisinski srijedom i Izvorišta: Veja

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana

11. 12. 2024 | 20:00

Lisinski srijedom i Izvorišta: Veja

Veja by Ira & John

share

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog i Izvorišta predstavljaju koncert pazinske grupe Veja, jednog od najvažnijih hrvatskih world music/etno izvođača.

Ovaj je koncert na neki način kruna karijere grupe koja se bavi istraživanjem istarske glazbe već 17 godina.

Veja dolazi iz Pazina i na moderan način istražuje i izvodi tradicijsku glazbu Istarskoga poluotoka. Od samoga početka djelovanja skupina je koristila motive iz tradicijske glazbe Istarskoga poluotoka kako bi takvu glazbu predstavila publici u modernijim aranžmanima. Inspiraciju i motivaciju crpe iz glazbe koja je ispunjavala živote njihovih predaka dajući joj novu energiju. Sama riječ „veja“ znači „obred bdijenja“, no to je i naziv za granu i staro ime za grad Krk.

Ideju o osnivanju benda pokrenuo je Goran Farkaš još 2007., kad je započeo s istraživanjem istarske tradicijske glazbe. Goran je istaknut, svestran i aktivan etno stvaratelj. Kao muzikolog i etno istraživač, pokrenuo je TradInEtno Festival, vodio je mnoge radionice tradicijske glazbe, a trenutno vodi dio koncertnoga programa u Spomen-domu Pazin.

Vejin prvi album, Dolina mlinova iz 2014. pokazao je njihovu snagu i predstavio bend kao jedan od zanimljivijih trad/etno bendova iz Hrvatske. Dolina mlinova je postala instant-klasik u world music krugovima, a Veja bend koji se naprosto mora slušati, a posebno doživjeti uživo.
Osam godina nakon Doline mlinova, Veja je objavila drugi album, Škura ura, kojim je potvrdila svoju kvalitetu i dodatno oplemenila zvuk. Škura ura je aklamacijom proglašen jednim od najboljih albuma 2022., a godinu i pol nakon originalnog objavljivanja, Menart je objavio i vinilno izdanje albuma.

Sljedeći događaj