23
lis
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM: DUBRAVKA TOMŠIČ SREBOTNJAK, glasovir, SLOVENSKA FILHARMONIJA SIMON KREČIČ, dirigent

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

23. 10. 2021 | 19:30

LISINSKI SUBOTOM: DUBRAVKA TOMŠIČ SREBOTNJAK, glasovir, SLOVENSKA FILHARMONIJA SIMON KREČIČ, dirigent

Dubravka Tomšić Srebotnjak

share

Program:
Alojz Srebotnjak: Naturae vox za orkestar
Ludwig van Beethoven: Četvrti koncert u G-duru za glasovir i orkestar, op. 58
Ludwig van Beethoven: Peti koncert u Es-duru za glasovir i orkestar, op. 73
 
Veliki povratak velike umjetnice s posebnom posvetom velikome skladatelju. Slovenska pijanistica svjetskoga glasa, briljantne tehnike i velike muzikalnosti, ljubimica hrvatske publike, Dubravka Tomšič-Srebotnjak svira Beethovena u Lisinskom.
Studij glasovira završila je na Juilliard School u New Yorku kod Claudija Arraua, privatno se usavršavala kod Alexandera Uninskog i Arthura Rubinsteina. Blistavu karijeru počela je sjajnim nastupom uz Njujoršku filharmoniju i recitalom u Chicagu. Otada je redovita gošća najvećih američkih simfonijskih orkestara i najprestižnijih dvorana u New Yorku, Bostonu, San Franciscu, Los Angelesu, Clevelandu i drugdje. U Europi ostvaruje suradnje s Češkom, Bečkom, Minhenskom filharmonijom, orkestrom Gewandhaus iz Leipziga, Londonskom kraljevskom filharmonijom i drugima. Na posebnom je mjestu, naravno, njezina suradnja sa Slovenskom filharmonijom, orkestrom koji se može pohvaliti iznimno dugom i bogatom tradicijom. Ponosno stoji uz bok najstarijima na svijetu, jer su joj prethodnici bili Academio Philharmonicorum (1701.), Filharmonijsko društvo (1794.) i Prva slovenska filharmonija (1908. – 1913.). Među mnogim uglednim umjetnicima koji su imenovani počasnim članovima Slovenske filharmonije su Haydn, Beethoven, Paganini, Brahms, Kleiber i drugi. Svoju izvrsnost Orkestar potvrđuje na brojnim turnejama europskim kulturnim središtima (Berlin, Prag, Pariz, Amsterdam, Stuttgart…), u uglednim koncertnim dvoranama u Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu te na svim važnim međunarodnim festivalima. Slovenskom filharmonijom dirigirali su redom vrhunski dirigenti, kao što su Riccardo Muti, Zubin Mehta, Carlos Kleiber, Kurt Sanderling, Jurij Simonov, Serge Baudo, Lovro Matačić i dr. Uz nju su nastupili vrhunski solisti, među kojima Anna Netrebko, Luciano Pavarotti, Arthur Rubinstein, Ivo Pogorelić, Dmitrij Hvorostovski, Mischa Maiski, da spomenemo samo neke. Filharmonija je snimila i više od 80 nosača zvuka i primila brojna slovenska i hrvatska umjetnička priznanja i nagrade.
Na zagrebačkome gostovanju pod ravnanjem dirigenta Simona Krečiča, Filharmonija će uz Naturae vox za orkestar, slovenskoga skladatelja Alojza Srebotnjaka, izvesti posljednja dva glasovirska koncerta Ludwiga van Beethovena: Četvrti koncert u G-duru za glasovir i orkestar, op. 58 i Peti koncert u Es-duru za glasovir i orkestar, op. 73.

Sljedeći događaj

23
lis
Rijeka
Pogon kulture
Nipplepeople