21
velj
Zagreb
Urania – prostor kreacije

Marta Kolega i Dunja Bahtijarević - "Pjesme" u Uraniji

Zagreb | Urania – prostor kreacije

21. 02. 2024 | 19:00

Marta Kolega i Dunja Bahtijarević - Pjesme u Uraniji

Marta Kolega i Dunja Bahtijarević / foto: Marina Uzelac

share

Marta Kolega i Dunja Bahtijarević predstavljaju album ‘Pjesme’ u Uraniji – prostoru kreacije, 21. veljače od 19  sati

Vrlo osebujne pjesnikinje i pjevačice Marta Kolega i Dunja Bahtijarević svoju su posvećenost poeziji i tradicijskim napjevima stopile u jedinstveni projekt koji drsko izaziva granice glazbe i poezije. Njihov album ‘Pjesme‘ vrlo je poseban i intiman, te tvori zaseban žanr koji dosad nije bio prisutan na našoj glazbenoj i književnoj sceni. Osim što razvija marginalizirane žanrove, također doprinosi popularizaciji slabije zastupljenih jezika i stilova pjevanja te razbijanju predrasuda o njima. 

Marta Kolega dolazi iz mjesta Kali na otoku Ugljanu te piše na lokalnoj čakavici, dok Dunja u sebi nosi bosanske korijene. Dunja je članica glazbenih sastava Dunjaluk i Chant Electronique, a obje su vokalistice u Mimika Orkestru. Bave se proučavanjem, izvođenjem i podučavanjem tradicijske glazbe – one koja im je fizički i zavičajno bliska, ali i one koja ih je privukla senzibilitetom i s kojom su se susrele zahvaljujući mnogobrojnim međunarodnim suradnjama. U posljednje vrijeme Marta se fokusirala na španjolsku i latinoameričku tradiciju, kao i na mjesta susreta Istoka i Zapada, dok se Dunja usredotočila na sevdah, tradicijsko pjevanje Bosne i Hercegovine, odakle je izbjegla ratnih godina.

Album ‘Pjesme’ na dirljiv, osoban i autentičan način prenosi bogatstvo hrvatske i svjetske vokalne tradicije i osobnih iskustava. Nedugo nakon izlaska našao se na 7. mjesto Balkan World Music Charts za prvi kvartal 2023., a portal Ziher.hr odabrao ga je među deset najboljih albuma u prvoj polovici 2023. godine. Glazbena novinarka portala Glazba.hr Valentina Sertić odabrala je album ‘Pjesme’ među 10 najboljih u prošloj godini u velikoj anketi magazina Nacional.

Sljedeći događaj

21
velj
Split
Hrvatski dom Split – Koncertna dvorana Ive Tijardovića
Leonel Morales i Komorni orkestar “Tijardović” Split