15
lip
Split
Hrvatski dom Split

Darija Auguštan i Dora Iveković

Split | Hrvatski dom Split

15. 06. 2023 | 20:00

Darija Auguštan i Dora Iveković

Darija Auguštan by Karpati&Zarewicz 05

share

Darija Auguštan (Zagreb, 1996.) jedna je od najtraženijih mladih glazbenica. Diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Snježane Bujanović – Stanislav, a od 2022. godine članica je solističkog opernog ansambla HNK u Zagrebu. Pjevačko obrazovanje započela je u GŠ Pavla Markovca u Zagrebu u klasi prof. Nataše Šurine. Njezin lirski sopran karakterizira jako lijepa boja, tehnička izvrsnost, sonornost te je iznimno ugodan za slušatelja. Bez obzira na njezine godine, iza nje je već pozamašan niz glavnih uloga u operama i operetama. Jednako je uspješna kao operna i kao koncertna umjetnica. Bila je članica opernog studija Giorgio Surian u HNK Zajc. Stipendistica je istaknute umjetnice Mirjane Bohanec Vidović i zaklade Belcanto.

Nakon niza zapaženih nastupa u produkcijama Muzičke akademije, 2019. debitirala je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u ulozi Prve dame u Čarobnoj fruli W. A. Mozarta te u kazalištu Komedija u naslovnoj ulozi u opereti Grofica Marica E. Kálmána. Slijedili su nastupi u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci kao Micaëla (G. Bizet: Carmen), Pamina (Mozart: Čarobna frula) i Lauretta (G. Puccini: Gianni Schicchi), u Zagrebačkim HNK-u kao Euridika (Ch. W. Gluck: Orfej i Euridika), Pamina (Mozart: Čarobna frula), Magda (G.Puccini: Lastavica), uloga Bastienne (Mozart: Bastien i Bastienne) u Varaždinu. Bilježi nastupe sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a i Zborom HRT-a.

Često izvodi djela hrvatskih autora od kojih ističe Hrvatsku misu B.Papandopula s kojom je nastupila na gotovo svim hrvatskim glazbenim festivalima te snimila nosač zvuka nominiran za Porina. Često izvodi i sakralna djela te redovno održava solističke recitale uz pijaniste kao što su Dora Iveković, Viktor Čižić, Danijel Gašparović i Filip Fak. Također ističe suradnje s glazbenim imenima kao što su Tomislav Fačini, Marcello

Mottadelli, Valentin Egel, Ivo Lipanović, Giampaolo Bisanti, Placido Domingo, Vittorio Grigolo i dr. Dobitnica je mnogih priznanja te nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima od kojih ističe Nagradu hrvatskog glumišta, Nagradu Ivo Vuljević, Nagrada Sarah Bernhardt, Nagradu Mladi glazbenik 2021. godine, natjecanje Zinka Milanov, Stanislaw Moniuszko, Tomas Kuti, Mikulaš Trnavsky, Mario Orlandoni, Tullio Serafin, Papandopuo itd. Godine 2021. debitirala je u Italiji u povijesnom Teatru Olimpicu u Vicenzi ulogom Sifara u operi W.A.Mozarta Mitridate, re di Ponto, a 2022 ulogom Laurette u operi Gianni Schicchi u Finskoj na opernom festivalu u Savonlinni te ulogom Annine (G. Verdi: La Traviata) u Royal Opera House Muscat u Omanu pod ravnanjem Placida Dominga. Ostvaruje inozemnu karijeru nastupajući u Italiji, Austriji, Slovačkoj, Poljskoj, Estoniji i dr.

 Dora Iveković rođena je u Zagrebu 1997. godine. Glazbeno obrazovanje započela je s osam godina u Osnovnoj glazbenoj školi Rudolfa Matza u Zagrebu u klasi profesorice Srebrenke Crnković-Završki kod koje nastavlja srednjoškolsko obrazovanje u Glazbenoj školi Pavla Markovca. Usavršavala se na seminarima pijanista i pedagoga poput Rubena Dalibaltayana, Julije Gubajduline, Vassilie Efstathiadou, Jacquesa Rouviera, Emanuela Krasovskog i mnogih drugih. Godine 2021. završava studij klavira na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi profesora Danijela Detonija i dobiva titulu magistra muzike. Zapošljava se kao nastavnik korepeticije 28. listopada 2021. godine na neodređeno vrijeme u GŠ Vatroslava Lisinskog.

 

Sljedeći događaj

15 - 17
lip
Zagreb
Jarun
LMF Festival