20
tra
Zagreb
Pogon Jedinstvo

MBZ: Collectivo_21

Zagreb | Pogon Jedinstvo

20. 04. 2023 | 22:00

MBZ: Collectivo_21

Collettivo_21

share

Collettivo_21 ansambl je suvremene glazbe iz Piacenze u Italiji, osnovan 2015. godine. Sudjelovao je na velikim festivalima suvremene glazbe i praizveo djela brojnih autora kao što su Frederic Rzewski, Giorgio Colombo Taccani, Luca Guidarini, Luca Ricci, Claudio Panariello, Alessandro Bono i Sara Stevanović. Na MBZ-u 2023. predstavit će djela nekoliko suvremenih skladatelja uz zajedničku elektroničku kompoziciju u tri dijela naslova MicroTape – svojevrstan intermezzo ili provodnu nit između nekoliko djela drugih skladatelja. U programu će se naći dvije praizvedbe, zatim jedna praizvedba nove verzije postojeće skladbe te jedna revidirana varijanta također već izvođene skladbe.

Među autorima našao se i Frano Đurović, skladatelj s najvećim opusom umjetničke elektroničke glazbe u Hrvatskoj, koji je na pretprošlom MBZ-u predstavio svoj balet Heroj je umoran, nastao u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivan pl. Zajc Rijeka. Uz njega svakako treba istaknuti i mladu srpsku skladateljicu Saru Stevanović, koja je stekla stupanj bakalaureata na Sveučilištu Ludvig Maksimilijan u Münchenu u sklopu studija muzikologije i jezika te na Konzervatoriju „Giuseppe Verdi“ u Ravenni u sklopu studija kompozicije. Sudjelovala je na više seminara velikih skladatelja poput Tristana Muraila i ostvarila suradnju s različitim ansamblima diljem Europe, kao što su K!ART Ensemble, ESMUC Orchestra, Divertimento Ensemble i dr. Opus Sare Stevanović već se na prvi pogled ističe osebujnim naslovima kompozicija, kojima skladateljica pridaje posebnu pozornost usput hraneći svoj spisateljski talent i ljubav prema čitanju – posebice filozofskoj literaturi posvećenoj promišljanju memorije. Piše djela za orkestar i manje ansamble u kojima proteže granice instrumenata, vremena i zvučnoga prostora izvedbe kako bi proučila fenomene memorije i temporalnosti te prikazala doživljaje vlastitih sjećanja od najranijega djetinjstva nadalje.

Neki izvođači ansambla Collettivo_21 ujedno su i skladatelji djela koja se nalaze na njegovu repertoaru. Tako je Luca Guidarini, skladatelj, muzikolog i izvođač na elektronici, kreirao djelo Holobiont za ansambl i elektroniku (koje će se na MBZ-u izvesti u revidiranoj varijanti) na tragu svojih preokupacija odnosima između tehnologije, čovjeka-glazbenika te izvedbe kao zasebne kategorije.

S čak dva djela na repertoaru predstavit će se i Giulia Lorusso, skladateljica i pijanistica koja je nakon studija na milanskom konzervatoriju, između ostaloga, pohađala i IRCAM-ov Cursus program. Slično kao Guidarini, Lorusso zanimaju odnosi između izvođača i njegova instrumenta te tijela i zvuka. Tehnologiju u svojim kompozicijama stoga pokušava implementirati imajući na umu navedene perspektive.

Izvedba, koja će se odviti u Pogonu Jedinstvo, kombinirat će djela za ansambl i elektroniku, čistu elektroniku te solo instrument, ovo posljednje upravo u slučaju izvedbi skladbi Giulije Lorusso na električnoj gitari.

Sljedeći događaj

21
tra
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana
MBZ: FRAKCIJE/ISKRE