02 - 04
pro
Rijeka
Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka

P. I. Čajkovski: Pikova dama u riječkom HNK

Rijeka | Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka

02 - 04.12.2023

P. I. Čajkovski: Pikova dama u riječkom HNK

P.I. Čajkovski: Pikova dama u riječkom HNK

share

Petar Iljič Čajkovski: Pikova dama | Libreto: Modest Čajkovski prema pripovijetci Aleksandra Puškina

Izvedbe:
Subota, 2. prosinca 2023. godine u 19h
Ponedjeljak, 4. prosinca 2023. godine u 19h

Ulaznice u slobodnoj prodaji i pretplati.

Predstava riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca (…) pokazala se u raskošnom svjetlu vrhunskih dosega današnje hrvatske glazbene scene. Riječka „Pikova dama“ jako je dobra predstava s jednim rijetkim Hermanom i savršenim glumstvenim umijećem velike dame svjetske i naše opere Dunje Vejzović.
Jagoda Martinčević, Jutarnji list

„Pikova dama“ ili „La Dame de Pique” je opera u tri čina Petra Iljiča Čajkovskog na ruski libreto skladateljeva brata Modesta Čajkovskog, temeljena na istoimenoj noveli Aleksandra Puškina iz 1834. godine, ali s dramatično izmijenjenom radnjom. Stara grofica, poznata kao Pikova dama zbog svoje strasti prema kockanju, vlastitim životom čuva tajnu triju karata koje obećavaju velike dobitke, ali mogu nositi i potpunu katastrofu. Siromašni Herman opsjednut je nedostižnim – ostvarenju ljubavi s Lizom iz višeg staleža i otkrivanjem tajne karata. Na što je spreman i što će sve riskirati, pogledajte u režiji Christiana Romanowskog i Dunje Vejzović koja nastupa u ulozi Pikove dame!

Značaj ovoga projekta je u tome što će riječkoj i regionalnoj publici, koja se tradicionalno oslanja na talijansku opernu tradiciju, predstaviti još jedno kapitalno djelo ruskog opernog repertoara (nakon „Evgenija Onjegina” iz sezone 2014./2015.). Dugoročna strategija razvoja publike već je značajno osvježila repertoarnu ponudu te donijela premijerne izvedbe (a riječke praizvedbe) njemačkog (R. Strauss: „Elektra”, R. Wagner: „Tristan i Izolda”), baroknog (G. F. Händel: „Julije Cezar u Egiptu”, H. Purcel: „Didona i Eneja”) i modernog odnosno suvremenog opernog repertoara (I. Stravinski: „Oedipus Rex”, M. Kelemen: „Inferno”, M. Kosecka: „Klothó”, C. Unander-Scharin: „ReCallas Medea”, Z. Juranić: „Opera po Kamovu”). Opera HNK Ivana pl. Zajca time se uvelike izdvojila od drugih opernih kuća u regiji.

Sljedeći događaj

02
pro
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana
Lisinski subotom: Mađarska nacionalna filharmonija