17
ruj
Zagreb
Velika dvorana Novinarski dom

Kvartet Papandopulo: 2. koncert sezone

Zagreb | Velika dvorana Novinarski dom

17. 09. 2023 | 19:00

Kvartet Papandopulo: 2. koncert sezone

Kvartet Papandopulo

share

Kvartet Papandopulo: Carnegie memories

Drugi koncert sezone u rujnu donosi uspomene iz najpoznatije njujorške koncertne dvorane u kojoj je kvartet nastupio u srpnju prošle godine na koncertu prigodom preuzimanja osvojene prve nagrade na međunarodnom natjecanju Manhattan Classic. Koncert je to zamišljen kao “odjek toga putovanja i doživljaja koji se sada stapaju u naše opće životno iskustvo.”

Na programu kojim prevladavaju različita lica minimalističkog zvuka je saksofonski kvartet koji je glasoviti Philip Glass napisao 1995. godine, a iste je godine nastao i July Michaela Torkea. Skladba je to čiji zaglavni elementi potječu iz drugih instrumentalnih dionica skladbi popularne glazbe. Kontrastna raspoloženja pretočena u jednostavačnu kompoziciju prenose energiju vrućine, ali i povjetarca olakšanja koji dolazi na kraju ljetnog dana.

Drugi dio koncerta donosi skladbe predstavljene na finalnom koncertu 59. Glazbene tribine u Osijeku prošle godine, dvije audiovizualne kompozicije koje su oduševile publiku Tribine. Riječ je o Politics (not according to Aristotle), skladbi jednoga od papandopulovaca, Gordana Tudora, za koju je nagrađen Slavenskim za najbolje glazbeno ostvarenje u 2022. godini.

Koncert zaključuje dojmljivo djelo iz slične medijske domene, Jesus Is Coming Jacoba ter Veldhuisa, nizozemskog skladatelja koji glazbene početke ima u rock glazbi, a sempliranje ljudskoga glasa na način na koji ga on koristi u mnogim djelima slično je pristupu nekih od minimalista, pa program ujedno nudi i zanimljiv uvid u različite poetike koje dijele slične alate.

Ulaznice je moguće kupiti prije samog koncerta na ulazu u dvoranu.

Sljedeći događaj

17
ruj
Varaždin
Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu – Velika koncertna dvorana
Tanja Ruždjak i Pedro Ribeiro Rodrigues u HNK Varaždin