17
pro
Zagreb
Boogaloo

Paraf, Grč i Eksodus

Zagreb | Boogaloo

17. 12. 2022 | 20:00

Paraf, Grč i Eksodus

unnamed

share

Početkom travnja ove godine kultni je Paraf, u novoj, proširenoj postavi, u riječkom Exportdrvu održao koncert kojim su predstavili svoja tri legendarna albuma (“A dan je tako lijepo počeo”, “Zastave” i “Izleti”) te prvi put uživo izveli nove materijale među kojima je publika imala priliku čuti ‘Bez lica’, ‘Dosta!’ i ‘Novi Berlin’. Koncert je bio idealna prilika za vizualno ovjekovječiti izvedbe nastale prije više od 40 godina, u novim verzijama i za punk bend netipično, osmeročlanom sastavu.

Prvi live uradak Parafi predstavljaju pjesmom i videom ‘Želim biti vojnik’, originalno s albuma “Izleti”, objavljenog davne 1981. Jedan je to od ključnih post-punk albuma na ovim prostorima, a u vrijeme objave predstavljao je još jedan revolucionarni korak za regionalnu diskografiju. Bio je to prvi album Parafa u postavi s vodećim ženskim vokalom, kada je Pavica Čabrijan aka Vim Cola zamijenila Valtera Kocijačnića. Bendu su se tad priključili Mladen Ritchie Vičić na gitari i Raoul Varljen na sintesajzeru, a od prijašnje postave tu su i dalje bili Zdravko Zdrave Čabrijan te Dušan Ladavac Pjer.

“Izleti” su u ono vrijeme snažno utjecali na regionalnu glazbu, neke pjesme s albuma bile su soundtrack respektabilnih filmova, a Vim Cola postala je prva frontwoman novovalne scene. Posebno, vinilno reizdanje (s dvije bonus pjesme), must have za sve kolekcionare i ljubitelje žanra, objavljeno je 2022. u izdanju Dallas Records, i njime je zaokružena trilogija special edition vinilnih izdanja Parafa.

 

Sljedeći događaj

17
pro
Zadar
Arsenal
Željko Bebek