26
svi
Osijek
Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku

Premijera kratkometražnog glazbenog filma "Silentium ex Certissa"

Osijek | Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku

26. 05. 2024 | 20:00

Premijera kratkometražnog glazbenog filma Silentium ex Certissa

Silentium ex Certissa

share

Premijera kratkometražnog glazbenog filma “Silentium ex Certissa” 26.05. u HNK Osijek!

Glazbenu podlogu filma čini istoimena kompozicija čije se praizvedbe sa Novogodišnjeg koncerta Tamburaškog orkestra HRT-a neki možda sjećaju.

Film bez riječi i teksta, samo slikom i zvukom na umjetnički način prezentira prirodne i urbane ljepote i vrijednosti slavonske kulture i grada Đakova.

Premijerno će biti prikazan na svečanosti zatvaranja 47. Međunarodnog festivala umjetničke tamburaške glazbe, a poslije emitiran na nacionalnim i komercijalnim televizijskim postajama te dostupan na društvenim mrežama i web stranicama.

Poveznicu na trailer filma, obavijesti o emitiranjima na TV-u te objave, članke i gostovanja u medijima, pratite na službenoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/ScekicZoranMusic/

Kratkometražni glazbeni film „SILENTIUM EX CERTISSA“

Idejni autor projekta i kompozitor: Zoran Šćekić
Redatelj: Emil Mišković

Opis projekta:
Kratkometražni glazbeni film „Silentium ex Certissa“ u svojoj osnovi je interdisciplinarni umjetnički projekt koji prezentira i promovira kako prirodne, tako i urbane ljepote i vrijednosti Slavonske kulture i grada Đakova kroz 4 godišnja doba.

U svom glazbenom segmentu ostvaruje sintezu tradicijskog, klasičnog i suvremenog stilskog izričaja, dok u vizualnom segmentu, predstavlja sintezu umjetničkog, dokumentarnog i eksperimentalnog pristupa naraciji fabule.

Opis kompozicije:
Kao što se vidi iz naslova, ime projekta je ustvari ime kompozicije “Silentium ex Certissa” (lat. Tišina iz Đakova).
U pitanju je igra riječi jer je kompozicija inspirirana sličnostima i različitostima glavnih motiva dvije, svima poznate kompozicije – “Đakovo, Đakovo grade” i “Il silenzio” (šire poznata kao „Tišina“).

Svatko tko je čuo spomenute dvije kompozicije, a rijetko tko nije, bez obzira na glazbeno obrazovanje, s lakoćom će pratiti poznate motive koji se metričkim, ritmičkim i harmonijskim modulacijama, tijekom kompozicije „Silentium ex Certissa“, međusobno isprepliću jednako zastupljeni kako u melodiji, tako i u pratnji.

Kompozicija je pisana za veliki akustični tamburaški orkestar bez ikakvih elektroničkih dodataka. Sinteza tradicijskog, klasičnog i suvremenog stilskog izričaja, osim kroz kompozicijske tehnike, ostvarena je i kroz orkestraciju.

Uvodni dio kompozicije predstavlja neke postupke karakteristične više za elektroničku nego za akustičnu glazbu, a orkestracija središnjeg dijela kompozicije predstavlja napredne tehnike sviranja klasične gitare koje se vrlo rijetko ili gotovo nikada ne koriste u izvedbama bisernice, brača i bugarije.

Autor je kompoziciju posvetio svom rodnom gradu Đakovu.

Za sve svoje kompozicije inspiraciju pronalazim u samom muzičkom materijalu. U ovom slučaju radi se o sličnostima i razlikama teme „Il Silenzio“ i „Đakovo, Đakovo grade“ čiji se motivi, osim samim imenom kompozicije (Certissa je rimski naziv Đakova), razvojem i modulacijama međusobno isprepliću jednako zastupljeni kako u melodiji, tako i u pratnji. Međutim, kompozicija Silentium ex Certissa, za razliku od većine mojih kompozicija, ima nekoliko subjektivnih elemenata u zaleđu inspiracije. Naime, što sam stariji sve mi više nedostaje mir, tišina i svojevrsna sigurnost malog grada – u ovom slučaju, rodnog grada u kojem znam svaku ulicu i kamen, svako drvo u parku… Ako se još uzme u obzir naslijeđe, naime moja baka i njezine dvije sestre, nastupale su u obiteljskom tamburaškom orkestru pod vodstvom svojih roditelja, bilo je samo pitanje vremena kada ću muzikom objediniti navedeno.” – Zoran Šćekić

Opis filma:
Video komponenta projekta je svoju zadanu formu crpila iz ritma diktiranog glazbenom podlogom, ali i subjektivnog osjećaja grada Đakova. Režijski koncept videa nosi pritisak snažnog glazbenog elementa bez gubitka svoje privlačnosti te pritom zadržava pozornost spektatora u okviru prepoznatljivih segmenata koncepta pričanja priče, zora/jutro – zima, prijepodne – proljeće, podne – ljeto, popodne/večer – jesen.

Tri forme filma:
Kratkometražni glazbeni film Silentium ex Certissa, u odnosu na zahtjeve i potrebe različitih medijskih platformi i formata, produciran je u 3 različite verzije: redateljeva, skladateljeva i TV verzija.
Trajanjem najduža, redateljeva verzija predviđena je za festivale kratkometražnog filma. Trajanja je 12 minuta i ne uključuje cjelovitu skladbu nego dijelove i fragmente iste, čiju upotrebu diktira dramaturgija filma.
Nešto kraćeg trajanja, skladateljeva verzija izvjesnom redukcijom video materijala predstavlja skladbu u cjelovitom trajanju.
TV verzija je najkraćeg trajanja (4 minute) i predstavlja sintezu filmskog i glazbenog materijala u komprimiranoj formi video spota.

Na premijeri će biti projekcija redateljeve verzije.

Sljedeći događaj

26
svi
Osijek
Kulturni centar Osijek
Alex Sipiagin u Osijeku