09 - 10
velj
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana

Priča o sloniću Babaru - Edukativni glazbeni program za djecu

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana

09 - 10.02.2024

Priča o sloniću Babaru - Edukativni glazbeni program za djecu

Priča o sloniću Babaru

share

Edukativni glazbeni program za djecu: Priča o sloniću Babaru, multimedijalni koncert

Glazba: Francis Poulenc
Tekst: Jean de Brunhoff
Prijevod s francuskog: Danijela Petrić

Izvođači: Zdenko Niessner, pripovjedač i Danijela Petrić, klavir

Ovaj program namijenjen je djeci predškolske dobi i nižih razreda osnovnih škola s ciljem da ih upozna sa specifičnom vrstom glazbenog izraza, a to je glazbena priča.
Priča o sloniću Babaru francuskog skladatelja Francisa Poulenca hrvatsku praizvedbu imala je 2008. i od tada je Udruga MALA OPERA, kao jedini izvođač, neprekinuto izvodi. Djelo je nastalo prema istoimenoj planetatno uspješnoj slikovnici Jeana de Brunhoffa o zgodama malog slona Babara.
Dogodovštine slonića Babara jedno su od najpopularnijih djela literature za djecu u Francuskoj, a njegova popularnost nadišla je granice njegove domovine te od Babara stvorila prvu međunarodnu „zvijezdu“ za djecu. Njegov karakter je simpatičan i velikodušan, a sama priča potiče obiteljske i univerzalne vrijednosti (nježnost i toplina, suosjećanje, odsustvo nasilja i zloće, stvaranje miroljubivog i solidarnog društva, velikodušnost i socijalna osjetljivost, spremnost i upornost za usvajanjem novih znanja).

Poulencova verzija u formi glazbene priče je još jedno od djela u nizu bogate francuske tradicije pisanja glazbe za djecu (Bizet, Fauré, Debussy, Ravel). Djelo je pisano za klavir solo uz obligatnog pripovjedača. U njemu Poulenc glazbom dočarava razne epizode pripovijetke koje priča pripovjedač. Vjernost glazbene ilustracije je jedinstvena i zbog svoje inovativnosti može poslužiti kao primjer – svaki glazbeni trenutak je ujedno slika, parafraza, komentar i produženje teksta. Također koristi i tehniku melodrame u kojoj se tekst sjedinjuje s klavirskom pratnjom koja ga nježno podržava. Tretman samog instrumenta je bogat, pročišćen i jasan u svojoj zvučnosti, s mnoštvom boja i maštovitom primjenom klavirske tehnike i virtuoznosti.
Hrvatska izvedba ovog djela doprinos je produkciji glazbene literature za djecu, a zbog svoje neosporne glazbene, literarne i edukativne vrijednosti zaslužuje predstavljanje kako najširoj tako i najmlađoj publici te će zasigurno naći svoje mjesto u odgojnom i obrazovnom procesu dječjih vrtića i osnovnih škola.
„Priča o sloniću Babaru“ izvodi se na hrvatskom jeziku.

Program traje 40 minuta, a namijenjen je djeci od 6 do 10 godina.

Izvedbe:

Petak, 9. veljače u 10h –> ulaznice

Subota, 10. veljače u 10h –> ulaznice

Sljedeći događaj

09 velj - 09 ožu
Zagreb
Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu
W.A. Mozart: Così fan tutte u HNK Zagreb (izvedbe u veljači i ožujku)