24
ožu
Rijeka
Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka

Putovanje glazbenim krajolicima - Edukacijski koncert uz vođeno i aktivno slušanje

Rijeka | Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka

24. 03. 2022 | 19:30

Putovanje glazbenim krajolicima - Edukacijski koncert uz vođeno i aktivno slušanje

share

Putovanje glazbenim krajolicima – Edukacijski koncerti uz vođeno i aktivno slušanje na programu su i 25. ožujka u 19:30h, zatim 28. ožujka u 10 i u 12 sati.

Kada govorimo o Beethovenovom opusu, a posebno o simfonijama, lako se može uočiti da je svaka od njih, iako prepoznatljivo Beethovenova s jedne strane, prepoznatljivo “svoja” s druge. Najšira publika zasigurno dobro poznaje neke od motiva iz Pete simfonije, finale Devete simfonije, posmrtni marš iz Treće itd.

Šesta simfonija u F-duru, Pastoralna, “svoja” je po tome što je programski osmišljena, odnosno u određenom smislu pokušava opisati neki izvanglazbeni sadržaj. Uopće problematika programnosti glazbe i njezine mogućnosti ili nemogućnosti da uspješno opiše nešto izvan sebe same predstavlja jedno od temeljnih estetskih pitanja romantizma.

Edukacijski koncert Riječkoga simfonijskog koncerta osmišljen je s ciljem da mlađoj publici približi naizgled udaljen svijet umjetničke glazbe; da uz vođeno i aktivno slušanje ponudi ključ za razumijevanje poruke koju glazba vrlo često nosi, jer je glazba (pogotovo Beethovenova) mnogo više od lijepog suzvučja.

– Stjepan Vuger

program: L. van Beethoven: Šesta simfonija u F-duru, Pastoralna

 

Sljedeći događaj

24
ožu
Zagreb
Klub Močvara
A PLACE TO BURY STRANGERS