29
srp
Zagreb
Klovićevi Dvori

Roby Lakatos Ensemble

Zagreb | Klovićevi Dvori

29. 07. 2022 | 21:00

Roby Lakatos Ensemble

285470169_462060889059109_7616081256205858282_n

share

Jedinstvena sinergija klasične glazbe, jazza i folklorne tradicije mađarskih Roma

Roby Lakatosz, violina
László Bóni, violina
Jenő Lisztes, cimbal
Gábor Ladányi, gitara
Róbert Szakcsi Lakatos, klavir
Vilmos Csikòs, kontrabas

Roby Lakatos violinistički je virtuoz i izuzetno svestrani glazbenik koji je podjednako vješt u izvođenju klasične glazbe, jazza i folklornog idioma svoje domovine Mađarske. Teško ga je definirati: opisuje ga se kao romskog violinista, đavoljeg guslača, klasičnog majstora, jazz improvizatora, skladatelja i aranžera, a sve navedeno zapravo je sadržano u njegovoj jedinstvenoj umjetničkoj osobnosti. Riječ je o univerzalnom glazbeniku u kojemu se istovremeno prožimaju briljantna tehnička okretnost kojom se svrstava među najbolje violiniste svijeta, improvizatorska kreativnost i skladateljska snaga.

Rođen je 1965. godine u Budimpešti, u legendarnoj obitelji romskih glazbenika. Pripada sedmoj generaciji izravnih potomaka Jánosa Biharija, slavnog kralja romskih violinista, kojemu su se divili Ludwig van Beethoven i Franz Liszt, a Johannesa Brahmsa upoznao s temama koje su ga nadahnule za skladanje Mađarskih plesova. Roby Lakatos od rane je mladosti muzicirao s članovima svoje obitelji, međutim, formalno glazbeno obrazovanje stekao je na Konzervatoriju Béla Bartók u Budimpešti.

Ovaj mađarski violinist nastupao je na brojnim pozornicama svijeta. Zahvaljujući svojoj glazbenoj svestranosti, Roby Lakatos i njegov ansambl surađivali su s velikim orkestrima, poput Londonskog simfonijskog orkestra, Nacionalnog orkestra Francuskog radija i Dresdenske filharmonije, ali i s mnogim iznimnim glazbenicima među kojima su Giora Feidman, Herbie Hancock, Joshua Bell, Maksim Vengerov, Nigel Kennedy i Randy Brecker.

Ansambl Robyja Lakatosa, izuzev njegovog dugogodišnjeg suradnika violinista Lászla Bónija, redom čine mladi glazbenici – virtuozi koji, osim što su klasično obrazovani, također dobro poznaju glazbenu tradiciju mađarskih Roma.

Sljedeći događaj

29
srp
Dubrovnik
Atrij Kneževa dvora
Fazil Say