24
lis
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

Simon Trpčeski i prijatelji: Makedonissimo

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

24. 10. 2023 | 20:00

Simon Trpčeski i prijatelji: Makedonissimo

Simon Trpčeski Makedonissimo

share

Simon Trpčeski i prijatelji: Makedonissimo | Zagreb, Velika dvorana Lisinski | Utorak, 24.10.2023., 20h

Rođen u Skoplju, virtuozni pijanist Simon Trpčeski jedan je od najtraženijih pijanista današnjice! Moćnim pijanizmom i duboko izražajnim i samosvojnim interpretacijama osvojio je ne samo srca slušatelja koncertnih prostora diljem svijeta nego je i kritičarima ostavio tek jedan izbor: osvrte na njegove koncerte svi pretvaraju u panegirike! Nastupao je kao solist uz najveće svjetske orkestre poput Newyorške filharmonije, Simfonijskog orkestra San Francisca, Simfonijskog orkestra grada Birminghama i londonskog Kraljevskog filharmonijskog orkestra, uz koji je nastupio prošle sezone u ciklusu Lisinski subotom.

Sada, okružen prijateljima – svestranim glazbenicima iz Makedonije i Bugarske, daje na volju zvucima svoje domovine – odnosno radosnoj glazbi koju zajedno sviraju ovi vrsni glazbenici pod nazivom „Makedonissimo“. Superlativ nije prazno hvalisanje: kritičari drže da rezultat „oduzima dah“ i ne kriju oduševljenje „fascinantnim glazbenim dojmovima koji na neki način povezuju novu klasiku, salonsku glazbu, jazzBucovina Club, Sinte i romsku glazbu – a opet s vlastitim snažnim karakterom!“

Projekt Makedonissimo imao je svjetsku premijeru u svibnju 2017. na festivalu u Ludwigsburgu u Njemačkoj, a zatim je oduševio publiku u Velikoj Britaniji, Sloveniji, Francuskoj, Poljskoj, Nizozemskoj, Srbiji i Južnoj Koreji. Pod vodstvom Trpčeskog na glasoviru, kvintet virtuoznih glazbenika čine Aleksandar Krapovski na violini, Aleksandar Somov na violončelu, Hidan Mamudov na klarinetu te Vlatko Nušev na udaraljkama.

Ulaznice po cijeni od 17, 22 i 28 eura mogu se kupiti na blagajnama Dvorane i online.

Sljedeći događaj

24
lis
Zagreb
Gradsko satiričko kazalište Kerempuh
14. Zagreb jazz festival: Cyrill Aimee duo