25
lip
Split
Prokurative

Splitski festival: Ida Nielsen & The Funkbots

Split | Prokurative

25. 06. 2023 | 20:00

Splitski festival: Ida Nielsen & The Funkbots

PLF_8497

share

Danska bas gitaristica Ida Nielsen, svjetski poznata kao nekadašnja članica pratećeg benda čuvenog Princea, u sklopu Splitskog festivala nastupit će 25. lipnja na splitskim Prokurativama. Osim cjelovečernjeg koncerta Ide Nielsen i The Funkbotsa, u glazbenoj večeri Jazz & Funk Festival – Kreativnost improvizacije trideset godina svog rada obilježit će poznati hrvatski jazz bend Black Coffee, a nastupit će i Elena Stella i Ante Jeličić trio. Hrvatski će izvođači u sklopu svog programa izvesti i po dvije skladbe iz fundusa Splitskih festivala u vlastitom aranžmanu.
Basistica, kompozitorica i pjevačica Ida Kristine Nielsen poznata je i kao Bas Ida, Bassida ili Ida Funkhouser.

Bas gitaru počela je svirati sa šesnaest godina, a diplomirala je električnu bas-gitaru na Danskoj kraljevskoj glazbenoj akademiji. Privukla je pažnju javnosti još kao članica danskog pop-rock benda Michael Learns to Rock i kultne belgijske afro-pop grupe Zap Mama. Svoj prvi album “Marmelade” objavila je 2008., a dvije godine kasnije uslijedio je poziv od Princea da se pridruži njegovom bendu New Power Generation, što joj je u potpunosti promijenilo život.

S Princeom je šest godina nastupala na koncertima i snimala albume sve do njegove smrti, a bila je i članica njegovog pratećeg benda 3rdeyegirl s američkom bubnjarkom Hannah Welton i kanadskom gitaristicom Donnom Grantis.
„Suradnja s glazbenom legendom za mene je bila magično glazbeno putovanje i ostvarenje mladenačkih snova. Bio je to najveći poklon koji sam dobila u životu, a stečeno je iskustvo nemjerljivo. Najvažnija stvar koju me Prince naučio je da sviram srcem. Uvijek!“, rekla je Ida u jednom od svojih intervjua.

U anketi utjecajnog glazbenog portala Music Radar, Ida je uvrštena među deset najboljih basista za 2019. zajedno sa Stanleyjem Clarkeom i Victorom Wootenom. Prince ju je zbog njene virtuoznosti nerijetko najavljivao kao Idu koja će pojesti bas. 
Nakon godina provedenih s Princeom, Ida se fokusirala na solo karijeru. Objavila je nekoliko albuma i često nastupa na koncertima i festivalima sa svojim bendom “The Funkbots”. Njihove nastupe opisuju kao visokoenergetski funk spektakl prepun dobrih vibracija, čvrstog groovea i suptilnih referenci na njenog bivšeg mentora i velikog glazbenog uzora. (https://www.youtube.com/watch?v=6j_BId2BIzU)
U pripremi je njezin šesti album koji bi svjetlo dana trebao ugledati u lipnju ove godine pa će splitska publika moći premijerno uživati u najnovijim pjesmama ove vrsne glazbenice.

Sljedeći događaj

25
lip
Zagreb
Trg Kralja Tomislava
Zagrebački solisti: Zagreb Classic