22
srp
Vrlika
Vrlička česma

Splitsko ljeto: Ero s onoga svijeta

Vrlika | Vrlička česma

22. 07. 2023 | 21:00

Splitsko ljeto: Ero s onoga svijeta

Ero-s-onoga-svijeta-2019-(50)_cr

share

Opera HNK Split

Operom Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca u Vrlici na otvorenoj pozornici pokraj Vrličke česme, Splitsko ljeto nastavlja tradiciju izvođenja naše najbolje i najpopularnije opere na tlu s kojega je izvorno i ponikla, mjestu rođenja libretista Milana Begovića, kao i rodnom mjestu mnogih folklornih poticaja što ih je skladatelj Jakov Gotovac tako nenadmašno ugradio u svoje remek-djelo. Na ovogodišnjem festivalu, Gotovčevo djelo na svom će izvorištu biti prikazano 15. put.

Suradnja vrhunskih umjetnika, književnika i glazbenika, rezultirala je jednom od najljepših opera slavenske glazbene literature. Puna prekrasnih narodnih napjeva i iskričave satire, u ovoj operi svoj svježi scenski život žive ljudi s istinskim vrlinama i manama. Podvig preodijevanja bogatog seljaka Miće koji tobože dolazi s onoga svijeta u namjeri da ispita ćud i odanost djevojke koju voli, razvija se u bogatom nizu komičnih situacija i zapleta. Najizvođenija je i u svijetu najpoznatija hrvatska opera.

Završni ples je vrličko kolo koje nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Ples i bogatstvo vrličke nošnje stapaju se u sklad boja, pokreta i pjesme svjedočeći o neuništivosti tradicije hrvatskog čovjeka. Od praizvedbe u Zagrebu 2. listopada 1935. kada ju je Jakov Gotovac uglazbio pa sve do danas opera je izvedena više stotina puta, prevedena je na devet jezika i izvedena na više od 80 europskih pozornica.

Sljedeći događaj

23
srp
Split
Peristil
Aida