08
lip
Zagreb
Aula Magna

Sudar galaksija – drugi koncert ciklusa Klasika na Mach

Zagreb | Aula Magna

08. 06. 2024 | 19:30

Sudar galaksija – drugi koncert ciklusa Klasika na Mach

Sudar galaksija – drugi koncert ciklusa Klasika na Mach

share

Uz skladbe Lešnika, Harrisona, Piazzolle i Skendera, u atmosferi interstelarne video projekcije, violinistica Eva Mach, Dane Franolić na marimbi i udaraljkaši BiNg baNg ansambla, povest će vas kroz nesvakidašnji sudar glazbenih galaksija u vrtlog uzavrelog ritma i eteričnih melodija

Dok publika na koncertu Sudar galaksija  bude pratila projekciju svemira koju je za ovu prigodu velikodušno ustupio Paradise of Earth, možda među zvijezdama i ne znajući budu gledali i neke novootkrivene zvijezde, koje je Lou Harrison kupio za skroman iznos i nazvao po svojim prijateljima. Američki skladatelj rođen 1917., po mnogo čemu bio je ispred svog vremena. Osim što je gutao knjige, pisao kaligrafski, poznavao Esperanto i znakovni jezik, bio je veliki ljubitelj znanosti, svemira i znanstvene fantastike. Njegov violinski koncert izvornog naziva na Esperantu Koncerto por la Violono kun Perkuta Orkestra, svojevrstan je sudar različitih galaksija. Violina kao solistički, klasični melodijski instrument s jedne strane, sudara se s neobičnim udaraljkaškim ansamblom, sastavljenim od 5 udaraljkaša koji sviraju 20 udaraljki, od kojih su mnoge nekonvencionalne, poput tegli za cvijeće, automobilskih felgi, zavojnica, vatrogasnih aparata ili limenki za kavu. U zvukovnom kozmosu, sudaraju se lirska atonalnost inspirirana violinskim koncertom Albana Berga i divlji ritmički ples violine s nemelodijskim udaraljkama,  koje povremeno prizivaju zvuk tradicionalnog indonezijskog gamelan orkestra.

Interakcija galaksija koje su privučene svojim gravitacijskim silama ne mora uvijek završiti sudarom. Neke galaksije sudjeluju u kozmičkom plesu, gdje kruže oko zajedničkog središta mase, iskrivljuju jedna drugoj oblike i pokreću eksplozije formiranja zvijezda. Na sličan način violina i marimba putuju kroz povijest tanga argentinskog skladatelja Astora Piazzolle. Histoire du Tango počinje ranim tangom s kraja 19. stoljeća, zavodljivim i živahnim uličnim plesom, koji u drugom stavku postaje smirena i melankolična glazba za slušanje 30ih godina 20.st. U trećem stavku Piazzolla prikazuje razvoj tanga od 1960., kada se argentinski tango spaja s brazilskom bossa novom.

Sudar galaksija započinje skladbom jednog od vodećih europskih udaraljkaša i skladatelja za udaraljke, Igora Lešnika, koji je svojom bogatom međunarodnom koncertatntnom, diskografskom, skladateljskom i pedagoškom djelatnošću ucrtao Hrvatsku na udaraljkaške zemljovide.  Lešnikova skladba Musketeers za sekstet udaraljki, među kojima je glavna uloga dodijeljena malom bubnju kao mediju za prenošenja poruka na daljinu, šalje glasnu poruku o potrebi izvođača da se njegovi argumenti čuju u današnjem svijetu koji nije previše blagonaklon prema klasičnim glazbenicima, kao niti prema svima onima koji nisu dovoljno glasni ili agresivni.

Ono što nijednom čovjeku današnjice, a pogotovo glazbenicima nije strano, predmet je propitkivanja svestranog glazbenika, jednako uspješnog i nagrađivanog skladatelja i dirigenta, Ivana Josipa Skendera. Skladba Stress management za violinu i  udaraljke, koja će biti praizvedena na ovome koncertu, pokušat će promijeniti negativan naboj kojim je obilježen pojam stresa i pretvoriti ga u nešto pozitivno, poticajno i stvaralačko, što može rezultirati i neočekivanom ljepotom. Ostaje nada da svemir čuje i arhivira sve plemenite glazbene poduhvate koji negdje u njegovim dubinama sudjeluju u glazbi sfera i doprinose harmoniji kozmosa.

Koncerti će se održati u subotu, 8. lipnja, u 19.30, u dvorani Aula Magna u Zagrebu, u ulici Filipa Vukasovića 1.

Karte za koncert mogu se kupiti online, putem poveznice: https://www.entrio.hr/event/sudar-galaksija-18925 , ili na ulazu u dvoranu prije koncerta.

Sljedeći događaj

08
lip
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana
Lords Of The Sound – “The Music Of Hans Zimmer”