03
velj
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

Svečani koncert prvonagrađenih 9. Hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

03. 02. 2022 | 19:30

Svečani koncert prvonagrađenih 9. Hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo

0001

share

Svečani koncert prvonagrađenih 9. Hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo održat će se u četvrtak, 3. veljače u 19.30 sati u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo godišnja je manifestacija nastala s ciljem da se mladim glazbenicima u Hrvatskoj pruži što širi raspon profesionalnih mogućnosti te da ih se već tijekom školovanja uputi u slojevitost i konkurentnost klasične glazbene scene i pripremi za velika međunarodna natjecanja koja se održavaju u svijetu. Natjecanje se održava se u pet natjecateljskih kategorija, a otvoreno je glazbenicima iz Hrvatske te onima koji su se školovali ili diplomirali u Hrvatskoj, a čija dob ne prelazi 30 godina.

Program koncerta:

Pavle Dešpalj: Omaggio a Bellini

Jacques Ibert: Koncert za flautu i orkestar
Allegro
Andante
Allegro scherzando
Lucija Stilinović, flauta
Pavle Dešpalj: Čežnja

Paul Creston: Koncert za alt saksofon i orkestar op. 26
Energetic
Meditative
Rhythmic
Sven Crnković, saksofon

Maurice Ravel: Tzigane
Eva Šulić, violina

Simfonijski orkestar HRT-a
Ivan Hut, dirigent

U uvodu programske knjižice Svečanog koncerta prvonagrađenih 9. Natjecanja stoji:

“Akademik Pavle Dešpalj, dirigent, skladatelj, pedagog, jedinstvena osobnost i nezmjenjiv suradnik, preminuo je u Zagrebu 16. prosinca 2021. Stoga ovaj Svečani koncert najboljih mladih hrvatskih glazbenika posvećujemo sjećanju na njega. Pavle Dešpalj poticao je osnutak Natjecanja još prije nego smo i mi o tome razmišljali. Njegova želja da pomogne mladim glazbenicima bila je široka i sveobuhvatna te je nacionalno natjecanje bilo samo još jedna neophodna stepenica koju smo morali učiniti da bi sustav bolje funkcionirao te da bi mladi glazbenici bolje se pripremili za buduće profesionalne izazove. Talentom, autoritetom, znanjem, a prije svega toplinom i ljudskošću oblikovao je generacije izvođača, skladatelja, dirigenata, producenata, festivalskih organizatora, voditelja ansambala i orkestara, publicista i novinara u Hrvatskoj kao i po cijelom svijetu gdje je nastupao, snimao i podučavao. Svi mi koji smo imali čast i zadovoljstvo surađivati s mo. Dešpaljem imamo zadaću održati živom uspomenu na čovjeka, prijatelja i umjetnika koji je još jučer bio pokraj nas prepun stvaralačke energije čija načela, ideje i vrijednosti želimo sačuvati, razvijati i oploditi jer će jedino tako sjećanje na jedan bogati stvaralački život zadobiti puni smisao.”

Informacije o ulazu na koncert:

Učenici, studenti, umirovljenici i osobe s invaliditetom ostvaruju pravo na besplatne ulaznice. Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje važeće EU digitalne COVID potvrde (u elektroničkom ili papirnatom obliku) i identifikacijske isprave.

Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje važeće EU digitalne COVID potvrde (u elektroničkom ili papirnatom obliku – više saznajte OVDJE) i identifikacijske isprave. Brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kn moguće je obaviti na dan održavanja programa od 17:30 do 19 sati u prostorima Lisinskog.

Sljedeći događaj