02
ožu

Svjetovi Alfreda Schnittkea - Ciklus koncerata Vivat academia

|

02. 03. 2022 | 19:00

Svjetovi Alfreda Schnittkea - Ciklus koncerata Vivat academia

share

Ciklus koncerata Vivat academia: Alfred Schnittke

PROGRAM

Alfred Schnittke:

Lebenslauf za četiri metronoma, tri udaraljkaša i klavir (1982.)
Preludiji za klavir (1953.)
Serenada za klarinet, violinu, kontrabas, klavir i udaraljke (1968.)
Sonata br. 1 za violončelo i klavir (1978.)
Tango iz filma Agonija (1974.)

IZVOĐAČI

Monika Leskovar, Igor Lešnik, Davor Reba i studenti

VODITELJICA PROJEKTA

doc. Julia Gubajdullina

O KONCERTU

Ovaj koncert posvećen je stvaralaštvu Alfreda Schnittkea, njemačkog skladatelja ruskog porijekla, kako je sam sebe predstavljao. Velikan suvremene umjetnosti, filozof i mistik, Alfred Schnittke rijetko je zastupljen na hrvatskim pozornicama stoga će ovaj koncert približiti njegovo stvaralaštvo široj publici.

Alfred Schnittke zauzima posebno mjesto u glazbi 20. stoljeća. Zagovornik polistilizma, izražava se različitim stilovima – od baroka do dodekafonije i jazza – stvarajući jedinstvene glazbene svjetove. U potrazi za glazbenom istinom Schnittke isprepliće najintenzivniju ekspresiju s krhkom iskrenošću, iznova otkriva prošlost u sadašnjem trenutku kao udaljeno sjećanje koje se tek pojavilo. Duboko je vjerovao da je glazba ključ nadilaženja kratkoće tjelesnog života prema besmrtnosti duhovnog postojanja.

Njegov opus vrlo je opsežan – uključuje simfonije, opere, djela za komorne sastave, solističke kompozicije, vokalna glazba i drugo. Na koncertu će biti predstavljene kompozicije ostvarene u različitim stvaralačkim razdobljima njegovog života, od studentskih godina do zrelosti, napisanih u više različitih stilova, od dvanaesttonske tehnike do filmske glazbe, za komorne sastave, duo i solo. Skladbe Lebenslauf i Preludiji za klavir doživjet će ovom prilikom svoju prvu izvedbu u Hrvatskoj.

Cijena ulaznice u pretprodaji: 20 kn.
Cijena ulaznice na dan koncerta: 30 kn.
Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Koncertne dvorane Blagoje Bersa te na ovlaštenim prodajnim mjestima i web-portalu www.ulaznice.hr.

Sljedeći događaj