16
tra
Zagreb
Vintage Industrial Bar

Tamikrest

Zagreb | Vintage Industrial Bar

16. 04. 2023 | 21:00

Tamikrest

Tamikrest_smaller-photo_shida_masataka

share

Nakon odličnog prošlogodišnjeg koncerta na INmusic festivalu, tuareški bend Tamikrest, hvaljen od publike i kritike diljem svijeta, vraća se pred zagrebačku publiku u nedelju, 16. travnja 2023. u Vintage Industrial Bar. Promovirati će aktualni studijski album Tamotäit.

Sam naziv albuma, Tamotaït, prevodi se kao “nada u pozitivnu promjenu”. Promjena u smislu završetka sukoba koji već nekoliko godina muče sjeverni Mali i širu regiju i promjene kao što je mogućnost uspjeha u vlastitoj domovini – Azawadu – proto naciji, koju su nomadski Tuarezi (ili Kel Tamasheq kako se više vole zvati) nakratko posjedovali 2012. Ovo je glazba rođena iz misli, snova, inspiracije i iznad svega, kolektivno eksperimentiranje.

Tamikrest na Tamasheku znači spoj, veza, čvor, koalicija. Članovi grupe dolaze s različitih horizonta (Mali, Niger, Alžir i Francuska).

– Mi smo bend, a kada sviramo zajedno, svatko donese svoj način sviranja. U pjesmama neki dijelovi počinju riffom, drugi dio melodijom ili ritmom, a onda svaki glazbenik doda svoj doprinos. Ideja je bila zadržati zajedničku nit koja dolazi iz Tamasheq glazbe i provesti je kroz različite svjetove koji proizlaze iz naših utjecaja ili susreta na našim putovanjima, objašnjava pjevač, gitarist i tekstopisac Ousmane Ag Mossa.

Uz Tinariwen, Tamikrest su zasigurno globalno najprepoznatljiviji tuareški desert blues band pa ih nerijetko oslovljavaju kao “duhovne sinove Tinariwena”. Tamikrest nude zrelo ostvarenje pustinjskog bluesa, s istaknutim udaraljkama i pljeskanjem te vještim gitarističkim melodijama i neočekivano inventivnom dionicom basa.

Iako njihova glazba vuče korijene iz tuareškog bluesa ili ishumarskog rocka, posuđuje razne međunarodne utjecaje kao i utjecaje susjednih kultura. Porukom svojih pjesama Tamikrest žele približati poeziju i kulturu Tamasheqa stanovnicima svijeta koji je veći od prostranstva pustinje Sahare.

Sljedeći događaj

16
tra
Zagreb
Zagrebačko kazalište mladih – Dvorana Istra
MBZ: Klangforum Wien