04
svi
Varaždin
Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu – Veliko gledalište

Tichek se oženil - HNK Varaždin

Varaždin | Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu – Veliko gledalište

04. 05. 2024 | 20:00

Tichek se oženil - HNK Varaždin

Tichek se oženil – HNK Varaždin

share

Plesna predstava “Tichek se oženil”, autorski projekt Tima Hrvaćanina i Damira Martinovića Mrleta u izvedbi Varaždinskog folklornog ansambla, u subotu, 4. svibnja ponovno je na programu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Do ove nesvakidašnje suradnje između Varaždinskog folklornog ansambla i Mrleta došlo je na prijedlog intendantice HNK u Varaždinu Senke Bulić. Ovom inovativnom umjetničkom suradnjom preispituju se koreografska i dramaturška načela glazbeno-scenske izvedbe folklora te se istražuju potencijali novih koreografskih i glazbenih ostvarenja u folkloru. 

U režiji Tima Hrvaćanina, u predstavi “Tichek se oženil” folklorni ples izlazi izvan okvira scenske izvedbe folklora te ulazi u dijalog s Mrletovim glazbenim opusom. Tako tamburaški orkestar VFA svira hitove grupe Let 3 u tamburaškim aranžmanima Nikole Iveka, dok plesači izvode folklorne plesne figure na techno glazbu Mrletova alter ega DJ Demiana.

Tim Hrvaćanin je umjetnički voditelj Varaždinskog folklornog ansambla, a 2023. diplomirao je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu na temu “Folklorni vokabular i dispozitiv glazbeno-scenske izvedbe folklora”. Kazališno iskustvo skupljao je kao asistent redateljima Oliveru Frljiću, Viti Tauferu, Jerneju Lorenciju i Krešimiru Dolenčiću na predstavama u Satiričkom kazalištu Kerempuh, Zagrebačkom kazalištu mladih i HNK u Varaždinu.

Varaždinski folklorni ansambl jedan je od najnagrađivanijih i najuspješnijih amaterskih folklornih ansambala u Hrvatskoj. VFA je osnovan na Dan grada Varaždina, 6. prosinca 1998. te je prošle godine proslavio 25. obljetnicu rada. Ansambl je dobitnik brojnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu, između ostalog 1. nagrade na Susretima hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u kategoriji koreografiranog folklora 2015. i 2019. godine. “Tichek se oženil” prva je koprodukcija VFA i HNK u Varaždinu.

Tim Hrvaćanin potpisuje režiju i dramaturgiju predstave, Mrle glazbu, kostimografkinja je Jasna Dročić, dizajner rasvjete Tomislav Maglečić, a autor tamburaških aranžmana je voditelj tamburaškog orkestra VFA Nikola Ivek. Predstava je premijerno izvedena 19. prosinca 2023. godine. Ulaznice za reprizu 4. svibnja mogu se kupiti na blagajni kazališta ili online na web stranici HNK u Varaždinu.

Sljedeći događaj

04
svi
Zagreb
Zonar
8. Artist Ascent u Zonaru