18
ožu
Zagreb
Galerija Kupola Gradske knjižnice

Tribina "Rođenje muzike"

Zagreb | Galerija Kupola Gradske knjižnice

18. 03. 2024 | 18:00

Tribina Rođenje muzike

Tribina “Rođenje muzike”

share

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na javnu tribinu “Rođenje muzike” koja će se održati 18. ožujka 2024. u 18:00h u Galeriji Kupola Gradske knjižnice.

Tribina “Rođenje muzike” predstavlja prvu komponentu studentskog projekta “Filozofija i muzika”, a za cilj ima približiti publici ulogu i važnost muzike s jedne, te istaknuti poseban odnos filozofije i muzike s druge strane. Kroz razgovor i pitanja poput: “Kako uopće odrediti što je muzika? Može li se govoriti o nečemu što bi bio početak muzike? Kako su se povijesno razvijala shvaćanja umjetnosti općenito, a pritom razumijevao položaj muzike spram ostalih umjetnosti?” široj će se populaciji nastojati približiti povijesna i problematska tematika s kojom se susreću mislioci i muzičari.
Ono što će se tribinom pokušati prikazati jest da svako dosad postavljeno shvaćanje muzike s jedne, a istovremeno i njeno ozbiljenje u samom njenom prakticiranju s druge strane, nije tek puki povijesni aglomerat, već pojavljivanje muzike na način konstantnog uspostavljanja koje se uvijek događa iznova i ispočetka. Zapravo, umjesto “rođenja” muzike ispravnije bi bilo reći “rađanje” muzike, s namjernim prizvukom dvoznačnosti. Rađanje u kojem je muzika rodilja sebe same, a povijest muzike nije ništa drugo nego nedovršeni tok njena rađanja, i rađanje u kojem je muzika plod čovjekov, a vrijeme čovještva vrijeme rađanja muzike.

Gost tribine je: filozof doc. dr. sc. Goran Sunajko, predstojnik katedre za estetiku i pročelnik odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Datum: 18. ožujka 2024.
Vrijeme: 18:00
Lokacija: Gradska knjižnica, Galerija Kupola, Starčevićev trg 6, Zagreb
Ulaz: Besplatan
Link za online prijenos: https://www.youtube.com/live/qwPBK66MB4U?feature=shared

Druga komponenta projekta – simpozij “Filozofija i muzika” u Konferencijskoj dvorani Filozofskog fakulteta u Zagrebu: https://fb.me/e/2WIhHE4B7
Treća komponenta projekta – svečani koncert u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu: https://fb.me/e/bKPjZfdAo
Projekt je sufinanciran od strane Studentskog centra u Zagrebu.

Sljedeći događaj

18 - 26
ožu
Rijeka
Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka
Balet Pinnochio u HNK Rijeka (izvedbe u ožujku)