09
svi
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

Večer flamenco gitare: Griša Gorjačev

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

09. 05. 2023 | 20:00

Večer flamenco gitare: Griša Gorjačev

fd224a2dfc3f0cbea4dc86b20036b452

share

Program:
Paco de Lucia, Sabicas, Amigo, Escudero, Nuñez, Sanlúcar
 
Rođen u Sankt Peterburgu, Griša Gorjačev poznat je po izvanrednom glazbenom senzibilitetu i tehničkom virtuozitetu u izvedbama klasične glazbe i flamenca. Jedan je od malobrojnih gitarista na svijetu koji oživljavaju tradiciju flamenco gitare u koncertnom okruženju, a koju su predvodili legendarni majstori flamenca kao što su Ramón Montoya i Sabicas. Griša nastoji održati na životu starija remek-djela flamenca koja danas postoje samo na nosačima zvuka, izvodeći ih na koncertima. Umjesto pukog kopiranja, on stvara vlastite interpretacije tih remek-djela, koristeći dinamiku i tonske boje koje se obično povezuju s klasičnom gitarom.
Počeo je svirati gitaru sa šest godina, primivši prvu poduku od svoga oca Dmitrija, priznatog učitelja toga glazbala. S devet godina Griša je započeo karijeru kao čudo od djeteta, a njegovi nastupi pred brojnom publikom u najprestižnijim koncertnim dvoranama tadašnjeg Sovjetskog Saveza od početka su nailazili na pohvale.
Nakon turneje po Španjolskoj, dobio je priliku svirati flamenco legendi Pacu de Lucíji, koji je ubrzo nakon toga osobno intervenirao u podršci njegovu zahtjevu za američku vizu, koja mu je dodijeljena 1997. na temelju „izvanredne sposobnosti“.
U svibnju 2005. Griša je dobio nagradu za najbolju izvedbu španjolske glazbe na 6. međunarodnom gitarističkom natjecanju Julian Arcás u Almeríji, Španjolska. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao glazbenu umjetnost na Glazbenom konzervatoriju Nove Engleske u Bostonu, gdje je studirao kod slavnog gitarističkog virtuoza Eliota Fiska.
Njegovi videozapisi na YouTubeu prikupili su više od dva milijuna pregleda te brojne zapažene komentare. Griša Gorjačev snimio je dva CD-a: Alma Flamenca i Homenaje a Sabicas.

Sljedeći događaj

09
svi
Split
Hrvatski dom Split
Marijan Rugani i Ira Popović