06
svi
Zagreb
AKC Attack

VOLTA w/ Lee Gamble (UK)

Zagreb | AKC Attack

06. 05. 2022 | 20:00

VOLTA w/ Lee Gamble (UK)

277460131_1656782698020624_4372865267626651054_n

share

VOLTA w/ Lee Gamble u AKC Attack

AKC Attack najavljuje:

Nakon pandemijske stanke predstavljamo prvo ostvarenje modela dvostrukih bukinga srpsko-hrvatske eksperimentalne klupske scene te u suradnji s bratskim kolektivom 𝐒𝐔𝐓𝐑𝐀 iz Beograda predstavljamo naš najveći booking do sada.
Izmjenično znatiželjni dječak, mislilac i rejver — 𝐋𝐞𝐞 𝐆𝐚𝐦𝐛𝐥𝐞 danas je smatran jednim od najznačajnijih imena eksperimentalne elektronske glazbe. Stvorivši reputaciju kao nekonvencionalan i izvanserijski DJ, producent ambicioznih i modernih glazbenih ideja, te trendsetter pomaknute klupske muzike, Lee je tijekom zadnjeg desetljeća ostvario hvaljena izdanja na legendarnim nezavisnim labelovima i svojim radom proširio zvučne i funkcionalne mogućnosti klupske muzike, a među njegove poklonike ubrajaju se i 𝐀𝐩𝐡𝐞𝐱 𝐓𝐰𝐢𝐧 𝐢 𝐑𝐚𝐝𝐢𝐨𝐡𝐞𝐚𝐝.

Čuven po svom konceptualnom, ali direktnom pristupu elektronskoj glazbi, Lee karijeru započinje 1990-ih kroz multimedijalne i vizualne umjetničke prakse, profilirajući se kao jedan od osnivača sada ugašene londonske platforme za DIY transdisciplinarnu umjetnost CYRK, iz kojega proizlazi i dugogodišnja suradnja s dizajnerom i videografom Dave Gaskarthom.

Naknadni eksperimenti s kompjuterskom glazbom i sempliranjem starih kazeta i piratskih radio postaja dovode do njegovih prvih izdanja: izbačeni 2012. godine na tada novoosnovanoj a sada kultnoj berlinskoj etiketi 𝗣𝗔𝗡, prva dva albuma Diversions 1994-1996 i Dutch Tvashar Plumes Leeja momentalno afirmiraju kao relevantnu figuru na internacionalnoj avangardnoj sceni.

Ovaj rani karakteristični zvuk Leejeva stvaralaštva — dekonstruirani, zamrznuti jungle/techno razveden na njegove bazične čestice te gusti, prozračni protok njihove teksture — podjednako je pod utjecajem zeitgeista britanske ulične kulture 90-ih i glazbenog istraživanja mythosa CCRU kolektiva, a najcjelovitije je zablistao na seminalnom albumu ambijentalne glazbe KOCH iz 2014.; Lee se nešto kasnije okreće rađenju čvršćih klupskih struktura i beatova, mutirajući popularne žanrove poput trapa i koristeći machine-learning sisteme za sintetizaciju vlastitog glasa. Njegov prijelaz iz PAN-a na londonski 𝐇𝐲𝐩𝐞𝐫𝐝𝐮𝐛, pionirski dubstep label također zaslužan i za karijeru Buriala, prati ovaj stilski razvitak.

Uz jednako prisutnu inspiraciju akademske elektronske glazbe prošlog stoljeća i suvremene klupske kulture, njegova vjernost tradiciji britanskog hardcore kontinuuma i, specifično, žanru junglea u svim njegovim društveno-političkim angažmanima do dan danas ne jenjava, kako u njegovim DJ setovima, tako i kroz ritmičko-harmonijski sadržaj njegove muzike.
Osim kao kompozitor koji je slavu stekao dramatičnim transformacijama bogate baštine plesne glazbe UK-a, Lee je istovremeno i renominirani teškaš DJ u konzistentnom dodiru s aktualnom klupskom publikom te dugogodišnjom rezidencijom na londonskom 𝗡𝗧𝗦 radiju, gdje često prezentira rad marginaliziranijih imena i bedroom producenata. Rutinskim nastupima na vodećim svjetskim festivalima poput 𝐔𝐧𝐬𝐨𝐮𝐧𝐝𝐚, 𝐌𝐔𝐓𝐄𝐊-𝐚, 𝐃𝐞𝐤𝐦𝐚𝐧𝐭𝐞𝐥𝐚, 𝐢 𝐃𝐢𝐦𝐞𝐧𝐬𝐢𝐨𝐧𝐬𝐚, Lee je stvorio velik, odan fanbase i reputaciju ozbiljnog selektora koji jednakom vještinom koketira stabilnim grooveom, žanrovskom eklektičnosti i efektom začudnosti. U koncertnom formatu Lee nerijetko istražuje složenije prostorne postave: u suradnji s akustičnim institutom u Grazu, ambisoničnim live setom nastupao je na austrijskom Elevate Festivalu 2018., a zapažena je i njegova suradnja s London Contemporary Orchestra iz 2017., kao i višestruki nastupi u INA GRM-u. Ovakve izvedbe često su popraćene panelima i neformalnim prezentacijama metodologije njegova rada, koje je održavao po muzejima i izvedbenim prostorima diljem Europe.
Treći sloj Leejeva djelovanja nedvojbeno zahvaća njegova diskografska kuća 𝐔𝐈𝐐: u ideji začeta kao interdisciplinarna platforma te etimološki proizlazeći iz fiktivnog scenarija In Love of UIQ u autorstvu i Guattaria, UIQ se simultano pozicionirao kao jedna od najzanimljivijih klupskih etiketa i platforma za glazbu socijalnog i filozofskog komentara. Osim kriterija progresivnog, apstraktnog zvuka, Lee bira producente koji su mu zaleđem zanimljivi, pa tako popis artista na rosteru podrazumijeva širok geografski spektar i jednaku koncentraciju na umjetnike s Istoka: Egipat, Filipine, Kongo, Laviju, Lebanon, uz Njemačku, Francusku, UK i SAD. Od ekstremnog zvučnog alkemičara 𝐍𝟏𝐋-𝐚 i radikalne dekonstrukcije EDM-a 𝐑𝐤𝐬𝐬, preko studije Bantu kozmologije kroz prigušeni poliritmični gabber od strane 𝐍𝐤𝐢𝐬𝐢 i kralja banger plesnjaka 𝐙𝐔𝐋𝐈-𝐚, do satiričkih teksturalnih komada 𝐒𝐢𝐦 𝐇𝐮𝐭𝐜𝐡𝐢𝐧𝐬𝐚 i neponovljive aritmije 𝐋𝐚𝐧𝐚𝐫𝐤 𝐀𝐫𝐭𝐞𝐟𝐚𝐱𝐚, Lee je od začetka UIQ-a 2016. svijetu predstavio neke od najupečatljivijih eksperimentalnih muzičara današnjice te višeznačno potaknuo nove smjerove za razvoj klupske glazbe.
Leejevo posljednje izdanje za Hyperdub, 𝐅𝐥𝐮𝐬𝐡 𝐑𝐞𝐚𝐥 𝐏𝐡𝐚𝐫𝐲𝐧𝐱, poetska je kritika kasnog kapitalizma obilježenog prekomjernom audiovizualnom stimulacijom osjetila, urbanom bukom i hektikom, dopaminske ovisnosti i psihologijom marketinga, direktno uzimajući ideje iz rada pokojnog Mark Fishera. Lee je album izdao kao triptih: kroz tri EP-a tijekom tri godine.
Leejeva kompleksna, futuristička i polivalentna muzika i kritičko promišljanje materije koje ju katalizira, kao i njegov kustoski rad jednako istančanog ukusa za teksturalne eksperimente i bombastičnu neposrednost nedvojbeno čini Leeja impozantnom ličnošću suvremene klupske glazbe te jednim od istinskih barjaktara novog zvuka današnjice.

Lee Gamble će se u Beogradu i Zagrebu predstaviti kroz DJ set.
Zagrebačku podršku pružit će rezident beogradskog 𝐒𝐔𝐓𝐑𝐀 kolektiva 𝐒𝐀𝐔𝐃, te VOLTA rezidenti 𝐎𝐛𝐞𝐫𝐚𝐧 i 𝐊𝐨𝐫𝐧𝐞𝐭, dok će 𝐍/𝐎𝐁𝐄 u beogradskoj inačici večeri održati srpsku premijeru svog debitantskog albuma o spomenicima kroz live set dan poslije.

𝗨𝗟𝗔𝗭𝗡𝗜𝗖𝗘:
Earlybird 50kn do 03.04.
Regular 70kn
Na ulazu 90knhttps://soundcloud.com/jkornet
https://soundcloud.com/oberan
——————————————
Događaj se održava u klubu uz poštivanje preporuka i odluka stožera za civilnu zaštitu u svrhu sprječavanja širenja zaraze koronavirusom. #covidsafeevent

www.attack.hr
www.instagram.com/akc.attackklub

Za sve ažurirane informacije o događaju posjetite stranice organizatora.

Sljedeći događaj

06
svi
Zagreb
Pogon Jedinstvo
Bad Daughter