27
srp
Zadar
Crkva sv. Donata

Zadarski komorni orkestar

Zadar | Crkva sv. Donata

27. 07. 2022 | 00:00

Zadarski komorni orkestar

290752174_5877764355584897_2498108897380470810_n

share

Ivan Repušić, dirigent
Roman Simović, violina
J. Sibelius: Koncert za violinu i orkestar
J. Brahms: Simfonija br. 4 u e-molu, op. 98
___
Središnji događaj Glazbenih večeri već niz godina čini koncert Zadarskoga komornog orkestra pod ravnanjem najvećega zadarskog dirigenta i u sve većoj mjeri najvećega sadašnjeg hrvatskog dirigenta Ivana Repušića.
Neizostavan gost na ljetnim koncertima Zadarskoga komornog orkestra i maestra Repušića već je dugo violinist Roman Simović, glazbenik ukrajinskih i crnogorskih korijena s londonskom adresom i laskavom titulom koncertnoga majstora Londonskoga simfonijskog orkestra. Ovogodišnjim će koncertom Zadarski komorni orkestar pod dirigentskim vodstvom Ivana Repušića završiti integralnu izvedbu Brahmsovih simfonija, što je, nakon što su zadarsku publiku prethodno počastili Beethovenovim simfonijama, drugi integralno izvedeni ciklus simfonijskoga opusa nekog skladatelja u sklopu Glazbenih večeri u Sv. Donatu.
Jean Sibelius(1865. – 1957.) najveći je finski skladatelj, a njegov violinski koncert jedno je od njegovih najpoznatijih djela. Sibelius se na programima koncerata zadržao zahvaljujući bogatom simfonijskom opusu od sedam velikih djela, zbog čega ga se naziva i najvećim skandinavskim skladateljem simfonijske glazbe. Na njegov skladateljski stil snažno je utjecao boravak u Berlinu i Beču, gdje je upoznao opus Richarda Straussa. Solistička dionica Koncerta za violinu i orkestar u d-molu op. 47 odaje da je Sibelius bio i vješt violinist. Praizvedba koncerta održana je 8. veljače 1904. u Helsinkiju pod ravnanjem samoga skladatelja, dok je solističku dionicu svirao violinist Victor Nováček. Već godinu poslije koncert je čula i berlinska publika, pod ravnanjem Richarda Straussa. Prema ustaljenoj strukturi, koncert ima tri stavka u tempima Allegro moderato, Adagio di molto i Allegro ma non tanto. Iako se ubraja u najveća violinistička ostvarenja 20. stoljeća, Sibeliusov koncert zakašnjelo je dijete kasne romantike. Zbog istaknute melodioznosti osigurano mu je mjesto ne samo u violinskom nego i u cjelokupnom repertoaru klasične glazbe.

Sljedeći događaj

28 - 29
srp
ISTRA I PRIMORJE
Šilo
Šilo Jazz Festival