12
svi
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

Zagrebačka filharmonija i Dubravka Šeparović Mušović: Erwartung

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

12. 05. 2023 | 19:30

Zagrebačka filharmonija i Dubravka Šeparović Mušović: Erwartung

share

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA

VALENTIN EGEL, dirigent

DUBRAVKA ŠEPAROVIĆ – MUŠOVIĆ, mezzosopran

Program:

Wolfgang Amadeus Mozart: Masonska pogrebna glazba u c-molu, KV 477

Arnold Schönberg: Erwartung op.17

Wolfgang Amadeus Mozart: 41. simfonija u C-duru, KV 551, Jupiter 

Erwartung (Iščekivanje) – kultna monoopera Arnolda Schoenberga nastala 1909. godine, u Hrvatskoj se, u petak, 12. svibnja,  prvi puta izvodi u punom orkestralnom sastavu koji podrazumijeva gotovo 100 glazbenika kojima se pridružuje, zapravo kojem parira samo jedan ženski glas – mezzosopran.

Ova čuvena ekspresionistička opera u samo jednom činu i 4 slike izniman je interpretativni izazov i za solisticu i za orkestar, ne samo zbog svojeg atonalnog glazbenog izričaja, već zbog neprestanih izmjena raspoloženja, mjera i tempa (npr. u samo prvih 30 taktova 1.slike, tempo se mijenja 16 puta, a mjera 9).

Skladanom na libreto Marie Pappenheim, prema autorovim riječima… Iščekivanju je cilj usporeno predstaviti sve ono što se događa tijekom jedne sekunde maksimalnog duševnog uzbuđenja, protežući ga na pola sata… U toj pola sata dugačkoj sekundi prikazana je cijela skala osjećaja jedne Žene, koja čekajući svojeg ljubavnika na opskurnom mjestu u šumi, odjednom naslućuje da nešto nije kako treba, nakon čega slijedi šok…

Koncertna izvedba na pozornici velike dvorane KD Vatroslava Lisinskog bit će opremljena titlom na hrvatskom jeziku, te primjerenim scenskim svjetlosnim efektima.

Više o samom djelu te izazovima izvedbe govorit će se na pred-koncertnom razgovoru kojeg u 19 sati u predvorju velike dvorane vodi muzikologinja Andrea Višak sa gostima.

– tekst: Zagrebačka filharmonija

Sljedeći događaj

12
svi
Zagreb
Sax!
Marko Kutlić u Saxu