02
velj
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

Zagrebačka filharmonija - Plavi ciklus: Ivan Repušić i Ruben Dalibaltayan

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

02. 02. 2024 | 19:30

Zagrebačka filharmonija - Plavi ciklus: Ivan Repušić i Ruben Dalibaltayan

Ivan Repušić

share

Zagrebačka filharmonija – Plavi ciklus | Ivan Repušić, dirigent | Ruben Dalibaltayan, klavir

Program:
Sergej Rahmanjinov: Koncert za klavir i orkestar br. 3 u d-molu, op. 30
Petar Iljič Čajkovski: Simfonija br. 4 u f-molu, op. 36

Glazbom Vam prenosimo ugodan doživljaj profinjenosti, slavenske osjećajnosti i lepršavosti. Pijanist Ruben Dalibaltayan i Zagrebačka filharmonija, pod dirigentskom palicom uvaženog maestra Ivana Repušića, obećanje su za vrhunsku izvedbu.

Slavensko podrijetlo Sergeja Rahmanjinova dolazi do izražaja u svim njegovim djelima, no skladana su u duhu zaadnoeuropske romantike. Treći koncert za klavir i orkestar tehnički je toliko zahtjevno djelo da je sam Rahmanjinov, solist na praizvedbi 1909. godine, bo nezadovoljan vlastitom interpretacijom. Ipak, poslije izjavljuje da mu je upravo taj koncert najdraža klavirska skladba. Klasične je, trostavačne forme, a prekrasna, zanosna melodika kao da nas vraća u stara, zaboravljena vremena. Cadenze (solo dijelove) Rahmanjinov je skladao sam, a zanimljivo je i da je drugom izvedbom koncerta (1910.) ravnao slavni Gustav Mahler. Skladatelj je kao „prihvatljivu“ priznao tek studijsku snimku V. Horowitza iz 1930. Ljubitelji filma će svakako prepoznati koncert za jednu od skladbi iz nagrađivanog filma Sjaj (Shine) iz 1996. godine.

Čajkovski je skladatelj koji je prvi pronio glazbenu slavu svoje domovine uspješno spajajući romantični izričaj zapada s elementima ruske narodne melodije. O svojoj Četvrtoj simfoniji u pismu svojoj pokroviteljici, grofici N. von Meck, Čajkovski piše: Naša simfonija ima program – može se izraziti riječima. O prvom taktu: Tako je čitav naš život neprestano izmjenjivajne krute stvarnosti i letimičnih sanja o sreći. Drugi stavak – drukčiji stupanj tuge: Kako je tužno, a ipak slatko utonuti u prošlost. O trećem stavku skladatelj ne iznosi nikakav poseban program, to su arabeske, likovi i slike koje jure kroz maštu. Čevrtim stavkom nam govori: Raduj se veselju drugih. Život je ipak podnošljiv. Skladatelj je 4. simfoniju posvetio Mom najboljem prijatelju.

*izvor citata: V. Manastierotti: Bogati plodovi, Školska knjiga, Zagreb, 1965.

Sljedeći događaj

02
velj
Zagreb
Tvornica kulture
Šesto izdanje Rock&Off nagrade u Tvornici