16
stu
Zagreb
Crkva Bezgrješnog Srca Marijina

Zbor HRT-a - Sfumato | Boris Papandopulo: Hrvatska misa

Zagreb | Crkva Bezgrješnog Srca Marijina

16 .2021

Zbor HRT-a - Sfumato | Boris Papandopulo: Hrvatska misa

Boris Papandopulo

share

Boris Papandopulo: Hrvatska misa u d-molu, op. 86

Tomislav Fačini, dirigent
Darija Auguštan, sopran
Martina Gojčeta Silić, mezzosopran
Stjepan Franetović, tenor
Robert Kolar, bariton

Boris Papandopulo: Hrvatska misa u d-molu, op. 86

U povodu 30. obljetnice smrti Borisa Papandopula, Zbor HRT-a izvodi njegovu Hrvatsku misu za mješoviti zbor, sopran, alt, tenor i bariton solo a cappella. Izvedbu predvodi šef dirigent Zbora HRT-a, maestro Tomislav Fačini,a solisti su: Darija Auguštan, Martina Gojčeta Silić, Stjepan Franetović i Robert Kolar.

Hrvatsku misu Papandopulo je dovršio 1939. godine. Praizvedena je 1942. u Hrvatskom glazbenom zavodu uz 80. obljetnicu Hrvatskog pjevačkog društva Kolo, kojemu je i posvećena. Uspjeh je bio izniman; izvještavalo se o „snažnom i potresnom djelu“ koje čini „potpunu cjelinu punu snažnih dramatskih akcenata i lirizma“. Iste godine, Državni zavod za narodnu prosvjetu Misu je ocijenio „najboljim djelom oratorijskog značaja“ te nagradio Papandopula.

U programskoj knjižici uz praizvedbu skladatelj je, među ostalim, zapisao: “…želio sam naročito opet istaknuti, da je hrvatska zborna glazba pretežnim dijelom a cappella pjevanje. Naš narod pjeva bez instrumentalne pratnje, a poznata je činjenica da je baš takav način pjevanja za Hrvate karakterističan. (…) Osnovni ugođaj moje Hrvatske mise je duboko religiozan i ozbiljan što već proizlazi iz izbora samog tonaliteta skladbe (d-moll). Taj je tonalitet – uz malo iznimaka – jedinstveno i dosljedno proveden kroz čitavo djelo. (…) Moje je skromno mišljenje, da je ova Hrvatska misa po svojoj glazbenoj i idejnoj koncepciji skladana na svoj poseban i individualan način i da će ona pridonijeti makar maleni kamičak u izgradnji naše vokalne, a naročito duhovne glazbene literature.”

Dolazak na koncert moguć je uz predočenje EU digitalne COVID-potvrde (u elektroničkom ili printanom obliku).
Potrebno je potvrditi dolazak do utorka, 16. studenoga do 12 sati na broj telefona 01/634-3549 ili na e-mail [email protected].
Obvezno je nošenje zaštitnih maski. Zbog kontrole COVID-potvrda potrebno je doći najkasnije do 19.30.

Sljedeći događaj

17
stu
Zagreb
Klub Močvara
BALKAN FUNK EXPERIMENT