24
svi
Zagreb
KSET

ZEZ x Vrelo zvuka: PoiL Ueda

Zagreb | KSET

24. 05. 2023 | 20:00

ZEZ x Vrelo zvuka: PoiL Ueda

343314981_981092819732107_2812690963634987275_n

share

Japanski srednjovjekovni ep u izvedbi eksperimentalnog prog rock benda sa solisticom na satsuma-biwi, japanskoj verziji lutnje i budističkim chantovima. To je ono što vas čeka na koncertu japansko-francuskog benda PoiL Ueda u sklopu prve suradnje ZEZ-a i Vrela zvuka.

PoiL Ueda je projekt nastao kao plod suradnje japanske umjetnice Junko Ueda i francuskog benda PoiL. Oni su svoj prvi zajednički album objavili ove godine, a on je inspiriran japanskim srednjovjekovnim epom Heike-Monogatari. Takav odabir teme nije čudan jer je Junko Ueda eminentna figura japanskog storytellinga, a u suradnji s francuskim glazbenicima srednjovjekovne teme dobivaju moderno okruženje. Junko sa svojom satsuma-bivi, tradicijskim instrumentom koji se u Japanu prvi put spominje u 8. stoljeću, daje kontrast pomalo divljoj glazbenoj podlozi koju izvodi PoiL, a njen glas kroz specifične chantove priziva mistični ugođaj i pomalo podsjećaju na throat singing.
Iako im je album objavljen tek prije nekoliko mjeseci, PoiL Ueda su već dobili veliku pažnju glazbene javnosti. Vjetar u leđa im daju i impresivni koncerti na kojima njihova glazba dobiva dodatnu snagu, a na prošlom Womexu, najvećem svjetskom world music događaju, imali su jedan od najimpresivnijih nastupa.

“A wildly loud fusion of the ancient and the future.” NPR
“All I can say is that it’s simply magic. Usually the most amazing things come from the most unexpected places. In this particular case we’re seeing a union of nigh-ancient Japanese musical styles blended with a unique strain of experimental progressive music with Western roots.” Everything Is Noise

Sljedeći događaj

25
svi
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana
Zbor i Simfonijski Orkestar HRT-a: Silvestrov, Parać, Puccini