02
srp
2022
Podcast

Mate Škugor: "Više puta je dolazilo do kraha ozbiljnije koncertne produkcije u Hrvatskoj"

Mate Škugor

Mate Škugor, autor knjige 'Glazba za žedno uho'

share

Mate Škugor cijenjeni je promotor poznat po neprekidnom širenju glazbenih horizonata dovođenjem respektabilne plejade alternativnih izvođača šarolikih preferencija od shoegazea do nu jazza. Bilo je to uglavnom u zadnjih četvrt stoljeća, no Mate je danas u (privremenoj?) promotorskoj mirovini, a memoari su mu ukoričeni u izvrsnoj knjizi Glazba za žedno uho

Knjiga Glazba za žedno uho Mate Škugora u izdanju Rockmarka je, dakako, dobila ime po njegovome poznatom festivalu i, protivno očekivanjima, nije (samo) skup autobiografskih dosjetki u vezi organiziranja koncerata. Kroz priču o 90 albuma koji su krucijalno utjecali na njega, od onih koje je snimao na kasete ili kupovao već snimljene na tom arhaičnom formatu do onih koje je premijerno slušao na streamingu, Mate objašnjava kako je žedno uho postalo izvor neprestano svježe glazbe koja je pritjecala u Zagreb, Šibenik i druge gradove. Pritom će povremeno zaroniti i u svoje društvene i političke stavove, pokušat će obrazložiti svoj otpor konvencionalnim načinima razvoja karijere i usput ispričati priče o izvođačima koji su možda slučajno zalutali u ove zakutke ili su upravo iz njih lansirani u sazviježđe globalne popularnosti kao što je to slučaj s grupom National.

Bio bi to lijepi nostalgični spomenar za poklonike takve glazbe da se Mate Škugor nije pokazao kao sjajan stilist koji će svoje emocije, ali i odnos prema pojedinom izvođaču i njegovoj glazbi vjerno dočarati. Možda nikad nismo ne slušali, nego ni čuli za izvođače o kojima piše, možda nam nije jasan njegov business model, možda smatramo da je glazbena euforija kojom se hrani na dnevnoj bazi tek zaluđenost koja je ga je, eto i koštala odustajanja od posla, ali Glazba za žedno uho je tako dobro ispričana (životna) priča da joj se svakako treba posvetiti.

To su napravili i oni koji su razgrabili prvo izdanje, pa će uskoro uslijediti drugo, a Mate Škugor otkriva i ono što ne piše u knjizi.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku.

Moglo bi Vas zanimati