13
ožu
2022
Podcast

Opušteno: Nikša Bratoš

Nikša Bratoš

Nikša Bratoš

share

 

Nikša Bratoš sudjelovao je kao glazbenik, skladatelj, aranžer ili glazbeni producent na preko dvije stotine diskografskih izdanja. No, s njim razgovaramo kao s predsjednikom Hrvatske glazbene unije u povodu 30 godina te udruge, kao i o aktualnim prozivanjima zbog dodjele sredstava u akciji HGU-a “Jer svirati se mora”, o nesuglasicama s HDU-om te drugim recentnim temama

 

Nikša Bratoš sudjelovao je kao glazbenik, skladatelj, aranžer ili glazbeni producent na preko dvije stotine diskografskih izdanja. Radio je glazbu za filmove, napisao je niz skladbi za dobrotvorne svrhe, glazbu za kazališne predstave, glazbene špice za Hrvatski radio i HTV. Kao glazbeni producent potpisuje i prvi hrvatski DVD (Gibonni – Milennium koncert), kao i brojna live DVD izdanja. 

Svirao je u poznatim rock bandovima Cod, Valentino i Crvena jabuka. U želji da se podigne razina kvalitete produkcije živih nastupa glazbenika na Hrvatskoj televiziji 2004. godine formira orkestar i produkcijski tim s kojim radi brojne emisije (Studio 10, Ples sa zvijezdama, Zvijezde pjevaju, Evergreen) te sudjeluje na mnogim festivalima (Splitski festival, Zagrebfest, Pjesma Mediterana).

Na godišnjim dodjelama glazbene nagrade Porin nagrađivan je više puta u kategorijama aranžmana, produkcije zabavne glazbe, produkcije klasične glazbe, tonskih snimaka i u kategoriji albuma godine.

Od lipnja 2014. predsjednik je Hrvatske glazbene unije. Upravo zbog te njegove uloge razgovarali smo s njime. Pričali smo o aktualnim prozivanjima zbog detalja dodjele sredstava u akciji HGU-a “Jer svirati se mora”.

Bratoš je pritom rekao da se u kontekstu te akcije priča samo o velikim izvođačima, no poduprijeti su i izvođači kao što su Nipplepeople, Grše, Kuku$, Stillness i drugi.

Također, bilo je govora o Porinu gdje je Nikša Bratoš izjavio: “Diskografi su tu nagradu htjeli preoteti bukvalno, da oni budu oni ti koji će sve određivati. Bukvalno su predstavnici Hrvatske diskografske udruge falsificirali zapisnik sa sastanka Upravnog odbora Porina!”

Pričao je u oštrom tonu i o drugim nesuglasicama s Hrvatskom diskografskom udrugom te naglasio kako dobar do izvođača nije regulirao ugovorne odnose s diskografima.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku. 

 

Moglo bi Vas zanimati