03
pro
2021
Podcast

Podcast 'Opušteno' s Anđom Marić

Anđa Marić / Foto: Šime Eškinja

Anđa Marić Foto: Šime Eškinja

share

Anđa Marić se neočekivano vratila u glazbu krajem ljeta dvanaest godina nakon posljednjeg izdanja, a 23 godine nakon debitiranja na sceni s rock bendom Flare. Bend je doživio samo jedno studijsko izdanje – Srebrni –  a frontwoman i njezin brat Jerko kao gitarist benda nisu zajedno godinama zapjevali… Sve do aktualnog singla “Srce mi je na mjestu“.

Glazba ipak nije njezina pokretačka sila koliko put do fizičkog i emotivnog iscjeljenja, pa nakon godina nošenja s multiplom sklerozom i terapije vodi online Malu školu za veliki život. U životu  je najveći pak izazov samoprihvaćanje, o čemu manekenka, književnica i pjevačica govori u prvoj epizodi podcasta Opušteno portala Glazba.hr, uz potporu svoje četvronožne suputnice, chihuahue Puse (od milja zvane Pusika).

Jesen ispranih boja Anđi je pak obojana bojama novog elana, uzbuđenja uslijed neočekivanog i neplaniranog povratka u studio, kao i bojama sanjivog singla kojeg promovira u svom uobičajenom glamuroznom stilu. Međutim, ovoga puta ne poseže za provokacijom koja je bila dio njezine medijske prošlosti: 

“Provocirati je zabavno!
Šoubiznis je zabava i mora biti zabavan”

Krajem 2009. na scenu se vraća u svom tada vrlo upečatljivom izdanju s crvenom afro-frizurom čije su kovrče bile najpoznatiji motiv showa Hrvatska traži zvijezdu tijekom kojeg je debitirala kao Kisha. Electronic-world music bend Kisha autorski je projekt nastao na mađarskom jeziku kao posveta njezinoj baki s majčine strane. Njoj od svih glazbenih izleta najdraži projekt, Kisha je unatoč ugovoru o tri albuma s EMI-jem bila kratkog vijeka kojeg su prekinuli vrlo javan razvod, a zatim i prve faze multiple skleroze zbog koje joj se motoričke sposobnosti pogoršavaju.

No ustrajna kreativka u tom periodu unatoč izazovima u fizičkom funkcioniranju neumorno radi. Anđa je kao majka bila inspirirana svojim odnosom sa sinom Gašperom i napisala dvije uspješne dječje knjige. Afru (2015) i Tajnu zmajskog mosta (2018) prepoznali su Hrvoje Hitrec i akademik Luko Paljetak kojeg je upoznala na festivalu Jamesa Joycea u Puli 2016. godine. U najtežoj fazi bolesti, umjetnica je na tradicionalnom javnom čitanju Joyceova Uliksa u Puli oduševila hrvatsko-irsku publiku, ali i dubrovačkog književnika Paljetka svojom verzijom Penelope (Molly Bloom) kao najtežim dijelom romana pisanim strujom svijesti.

„Moja diskografska kuća mi je nakon Flarea rekla da nisam Courtney Love niti ću trudna skakati po stageu. Mi smo katolička zemlja! Kako Let 3 može skakati po stageu s brnjicama, a ja ne mogu trudna?“

Nakon toga, govori nam, da je otišla „trbuhom za suprugom u Ljubljanu“ gdje je godinama surađivala na manjim projektima sa slovenskim glazbenicima i autorima.

Ustrajnoj Anđi ovo se ljeto promijenio život ili barem njegov soundtrack. Nakon što je shvatila da ne želi ići na more kako ne bi ovisila o tuđoj pomoći pri najmanjim koracima kao što je ulazak u vodu, Anđa umjesto u Selce odlazi u Meksiko bez ičijeg znanja osim očevog. Iako danas živi s ocem, on ju od milja zove predsjednicom, a oslovljava ju s Vi. Odluka o Meksiku mijenja joj život u nekom novom starom smjeru jer upravo ondje nakon mnogo godina Anđa je zapjevala. Po povratku se odmah vratila u studio s bratom Jerkom snimati nove pjesme koje potpisuje i sklada on sam.

Bend sačinjen od dvoje snimio je povratnički singl kao potpisno glamurozan, noirovski videospot čiju režiju potpisuju fotograf Šime Eškinja i glazbenik Jeronim Marić. Pjevačica trenutno planira razviti priču gdje je stala. No više o planovima karizmatične umjetnice doznajte u našem novom podcastu portala Glazba.hr.

Moglo bi Vas zanimati