12
srp
2023
Vijesti

42. VEČERI NA GRIČU

Dva sjajna koncerta za kraj sezone: Zagrebački solist uz violončelista Borisa Andrianova i gudački kvartet Van Kuijk

42. Večeri na Griču

42. Večeri na Griču

share

42. Večeri na Griču za kraj donose nastup Zagrebačkih solista, koji ove godine slave 70. godišnjicu umjetničkog djelovanja. Uz Soliste će nastupiti i ruski violončelist Boris Andrianov dok će posljednji ovogodišnji koncert obilježiti nastup višestruko nagrađivanog gudačkog kvarteta Van Kuijk iz Francuske. Svi koncerti počinju u 21 sat te se održavaju u atriju Galerije Klovićevi dvori.

42. Večeri na Griču

42. Večeri na Griču

Jedan od najpoznatijih zagrebačkih ljetnih festivala, Večeri na Griču, ulaze u svoj posljednji glazbeni tjedan. Nakon tri sjajna koncerta na ovotjednom rasporedu su dvije glazbene poslastice koje će obilježiti
kraj sezone 42. Večeri na Griču, a voditelj festivala Josip Nalis naglašava koliko je zadovoljan dosadašnjim nastupima i odazivom.

42. Večeri na Griču

Nastup Eve Gevorgjan

Iznimna posjećenost svih koncerata te obostrano oduševljenje publike i izvođača najbolje svjedoče o uspješnosti dosad održanog programa. Večeri na Griču time se potvrđuju kao festival koji dominira vrhunskom klasičnom glazbom koju naša publika, domaća i strana, prepoznaje. Svi naši koncerti pomno su birani i programirani. Zato ove godine i imamo “samo” pet koncerata jer kvalitetu i izvođače ne dovodimo u pitanje.

Zagreb zaslužuje najbolje, a Večeri na Griču već više od četiri desetljeća skrbi upravo o tom. Boris Andrianov jedan je od vodećih čelista današnjice, koji sa Zagrebačkim solistima priprema pravu romantičnu poslasticu dok višestruko nagrađivani francuski gudački kvartet Van Kuijk, koji osvaja prestižne međunarodne pozornice, jednostavno ne smijete propustiti. Dođite i uvjerite se zašto“, Nalis
poziva sve zainteresirane.

42. Večeri na Griču

Zagrebački solisti

U četvrtak, 13. srpnja, gričku publiku očekuje nastup rezidencijalnog ansambla ovog festivala – Zagrebačkih solista, koji ove godine slave 70. godišnjicu postojanja. Zagrebački solisti održavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini već punih 70 godina te redovito gostuju na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama.

42. Večeri na Griču

Boris Adrianov

Održali su gotovo 4000 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama, gostovali su na najpoznatijim domaćim i inozemnim glazbenim festivalima te su snimili više od 70 nosača zvuka. Od 2012. godine ansambl nastupa uz violinista Sretena Krstića kao svojeg koncert-majstora i umjetničkog voditelja.

Zagrebački solisti izvode širok repertoar u rasponu od baroka do suvremenih ostvarenja, s posebnom pažnjom na otkrivanje manje poznatih djela te na predstavljanje mlađih generacija hrvatskih skladatelja. Ovaj put Solisti će nastupati uz svjetski poznatog ruskog glazbenika Borisa Andrianova, jednog od najpriznatijih violončelista današnjice.

42. Večeri na Griču

Kvartet Van Kuijk

Posljednji koncert 42. Večeri na Griču, koji će se održati u subotu, 15. srpnja u atriju Galerije Klovićevi
dvori, obilježit će nastup sjajnog gudačkog kvarteta Van Kuijk, višestruko nagrađivanoga komornog
ansambla iz Francuske. Kvartet Van Kuijk čine violinisti Nicolas Van Kuijk i Sylvain Favre-Bulle, violist Emmanuel François te violončelist Anthony Kondo.

O kakvim je glazbenicima riječ, potvrđuje i činjenica da se taj francuski gudački kvartet može se pohvaliti prvom, Beethovenovom te Haydnovom nagradom na prestižnom Međunarodnom natjecanju gudačkih kvarteta u Wigmore Hallu u Londonu 2015. te brojnim drugim. Zbog tog uspjeha, ansambl je rano stekao prisutnost u vodećim međunarodnim koncertnim prostorima, a u subotu će i zagrebačka publika svjedočiti tom glazbenom glamuru sa svjetskih pozornica.

42. Večeri na Griču

42. Večeri na Griču

Svoje ulaznice možete osigurati na portalu Ulaznice.hr ili na mjestu događanja jedan sat prije svakog koncerta. Popusti za umirovljenike, studente i grupe ostvaruju se na blagajni uoči koncerta.

Moglo bi Vas zanimati