10
lis
2024
Vijesti

O programu, gostima i ulaznicama

Započinje nova sezona Zagrebačkih solista

Zagrebački solisti

Zagrebački solisti

share

Uz predstavljanje monografije Zagrebački solisti – 70 godina, jedan od naših najdugovječnijih sastava je, u jeku svoje jubilarne sezone, nastavio u slavljeničkome duhu te u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog najavio svoju 71. koncertnu sezonu.

Foto: Ivan Mihaljević

Sezona počinje već u subotu, 12. listopada, kad će uz solisticu, violinisticu Alexandru Conunovu (koja je i sama prisustvovala najavljivanju sezone) izvesti djela Edwarda Elgara, Felixa Mendelssohna, Aleksandra Skrjabina i Astora Piazzolle, i to u Maloj dvorani KDVL.

Za svoju Serenadu za gudače u e-molu, op. 20 Elgar je rekao kako je smatra svojim najdražim djelom, a to je i prva od partitura koje su se zadržale na orkestralnom repertoaru do danas. Mendelssohnov Koncert za violinu i gudače u d-molu, MWV O 3 odraz je mladenačkog skladateljskog napona i energije, nastao odmah nakon njegovog prvog koncertantnog djela uopće. U Koncertu se Solistima pridružuje gošća, violinistica Alexandra Conunova, koja je recentno snimila diskografsko izdanje s Vivaldijevim Godišnjim dobima.

Subotnji koncert zatim donosi Skrjabinov prepoznatljivi rukopis s uvijek zanimljivim kromaticizmom i elementima ideja koje je kasnije snažnije razvio u svome monumentalnom opusu. Program zaključuju publici uvijek slušalački atraktivna Četiri godišnja doba Buenos Airesa Astora Piazzole.

Foto: Ivan Mihaljević

Alexandra Conunova

Nakon toga, za sljedeći koncert, koji je zakazan za subotu, 16. studenog, ansambl se seli u Novinarski dom, a kao solist će se predstaviti kontrabasist Antal Papp uz kojega će izvesti triptih skladbi Silvia Foretića, Milka Kelemena i Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Skladba Solisti Silvija Foretića pisana je za ansambl Zagrebačkih solista, a praizvedena je Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 18. siječnja 2014., na koncertu u povodu 60. obljetnice ansambla. Foretićev profesor Solistima je još u ranoj fazi svoje karijere posvetio glazbu koju su uz svoga osnivača izvodili po cijelome svijetu, a ovaj put iz opusa skladatelja čiji se 100. rođendan obilježava ove godine, izdvajaju Concertino za kontrabas i gudače, gdje u spotlight dolazi kontrabasist ansambla, Antal Papp. Koncert zaključuje klasička čistoća Mozartova Klavirskog kvarteta u g-molu, KV 478.

Foto: Ivan Mihaljević

Antal Papp / Foto: Ivan Mihaljević

Na posljednjem koncertu ove godine Zagrebački solisti će se vratiti u Malu dvoranu KDVL, gdje će 13. prosinca uz jednog od eminentnih mlađih hrvatskih pijanista, Ivana Krpana, izvesti Souvenir de Florence, op. 70 Pjotra Iljiča Čajkovskog te Koncert za klavir i orkestar u C-duru,op. 15 Ludwiga van Beethovena i to u obradi Vinzenza Lachnera.

Foto: Ivan Mihaljević

Prvi koncert Zagrebačkih solista u novoj godini bit će takoreći poklonjen; u Koncertnoj dvorani Blagoja Berse u zgradi Muzičke akademije, uz ansambl će 13. siječnja imati priliku nastupati studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, a svega pet dana kasnije, 18. siječnja, će uz ansambl nastupiti glasoviti gitarist Petrit Ceku, miljenik zagrebačke publike, s kojim će Zagrebački solisti izvoditi djela Ivana Padoveca, Franz Schuberta i Felixa Mendelsshona.

Petrit Çeku/ Foto: Matej Grgić/Glazba.hr

Sljedeći je koncert 71. sezone Zagrebačkih solista zakazan za 8. veljače u Novinarskom domu, kad će im se kao solist pridružiti klarinetist Bruno Philipp. Na programu se nalaze Koncert za klarinet i gudački orkestar Brune Bjelinskog, čijih se 115 godina rođenja obilježava ovog studenog, te Sinfonija u d-molu, op. 12, br. 6, La casa del diavolo, G506 Luigija Boccherinija.

Bruno Philipp

Bruno Philipp

Mala dvorana KDVL bit će poprište sedmog ovosezonskog koncerta Zagrebačkih solista te će uz njih kao solist nastupiti uvijek rado viđeni gost, violončelist Mark Coppey koji će uz ansambl izvesti Koncert za violončelo u D-duru, br. 2, Hob.VIIb:2 Josepha Haydna. Ansambl će uz to izvesti i Souvenir de Spa, Op.2 Adriena-Françoisa Servaisa i Gudački kvintet u F-duru, WAB 112 Antona Brucknera, zaokruživši vrlo raznolike glazbene svjetove predstavljene u svega tri skladbe jednoga koncerta.

Marc Coppey

12. travnja Zagrebačkim solistima će se pridružiti klavirist Robert Neumann a za tu će prigodu pripremiti program sazdan od skladbi Paganinija, Rahmanjinova, Chabriera i Liszta, većinom u obradama za gudače koncertnog majstora Zagrebačkih solista, Sretena Krstića.

U travnju će ansambl održati još jedan koncert, ovaj put uz violinista, dirigenta i skladatelja Guya Braunsteina kao solista. Braunsteinovim su interpretacijama pratitelji nekadašnjeg festivala komorne glazbe ZagrebKOM bili oduševljeni, pa će njegov povratak u Zagreb i na pozornicu uz Zagrebačke soliste zasigurno naići na odobravanje, a ako je vjerovatidosadašnjim iskustvima, publika može očekivati i vrhunsko muziciranje. Na programu tog koncerta naći će se djela Josepha Haydna, Clare Schumann, Fritza Kreislera, Edwarda Elgara, Antona Weberna i Dmtrija Šostakoviča.

Snažnu vezu koju Zagrebački solisti imaju sa skladateljima nove hrvatske glazbe ilustrirat će na koncertu u Novinarskom domu 24. svibnja. Na tome će koncertu ansambl, osim djelâ Papandopula i Haydna, također praizvesti i novo djelo Tomislava Olivera koje su naručili upravo Zagrebački solisti.

Tomislav Oliver / foto: Matej Grgić

Tomislav Oliver / foto: Matej Grgić

Posljednji koncert 71. sezone Zagrebačkih solista zakazan je za 14. lipnja te će se pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Češke tom prilikom ansamblu pridružiti bariton Jiří Rajniš, a program finalnog koncerta sazdan je od djelâ Smetane, Kalinnikova, Janačeka, Zajca i Brucha.

Ulaznice osigurajte ovdje: Lisinski.hr, Ulaznice.hr,Prodajna mjesta

Više o koncertima, mogućnostima kupnje (ali i osvajanja) ulaznica, kao i osvrte na koncerte u sezoni čitajte na Glazba.hr.

 

Moglo bi Vas zanimati