28
ruj
2023
Vijesti

Balet HNK Split

Baletni diptih La Stravaganza / Noces koreografa Angelina Preljocaja gostuje u zagrebačkom HNK

share

Balet Hrvatskoga narodnog kazališta Split gostovat će u zagrebačkom HNK s predstavom koreografa Angelina Preljocaja baletnim diptihom La Stravaganza / Noces 8. listopada u 19.30 sati.

Angelin Preljocaj: La Stravaganza / Noces

Baletne jednočinke La stravaganza i Noces glasovitog koreografa Angelina Preljocaja izvesti će Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split. Publici će se tako predstaviti svjetski proslavljeni francuski koreograf, član francuske Akademije likovnih umjetnosti, čije su kreacije postavljane na najznačajnijim svjetskim pozornicama kao što su New York City Ballet, Staatsoper u Berlinu ili Ballet de l’Opéra national de Paris.

Balet za dvanaest plesača La stravaganza praizveden je 1997. New York City Ballet. Inspiriran povijesnim migracijama Europljana u Ameriku, La stravaganza kroz inovativni umjetnički pristup preispituje sukob kultura Staroga i Novog kontinenta. Europski imigranti odjeveni poput likova nizozemskog slikara Vermeera pokušavaju uhvatiti ritam glazbe suvremenih elektroakustičnih skladatelja, dok pripadnici Novog svijeta plešu na poznate taktove Vivaldija. Baroknu Europu i suvremenu Ameriku Preljocaj predstavlja pokretom i zvučno, vizualno i glazbeno.

Balet HNK Split - Večer Angelina Preljocaja

Noces je inspiriran konceptom tradicionalne svadbe, istražuje temu braka i kompleksne dinamike ljudskih odnosa. Preljocaj kombinira tradicionalne i suvremene elemente kako bi stvorio očaravajući prikaz ljubavi, strasti i emocionalne intenzivnosti. Koreografija spaja tečne i izražajne pokrete sa snažnim i dramatičnim sekvencama, prenoseći raspon emocija u kontekstu svadbe.

U interakcijama grupa i intimnih dueta, odvija se dinamika među pojedincima i kolektivna energija zajednice. Preljocajev jedinstveni umjetnički pogled i inovativan pristup koreografiji stvaraju vizualno upečatljivu izvedbu koja uključuje i plesače i publiku. Stravinskijeva glazba koja prati Noces ključan je segment baleta.

Koreograf Angelin Preljocaj

Asistentica koreografa Claudia De Smet

La Stravaganza

Kostimograf Hervé Pierre

Scenografkinja Maya Schweizer

Oblikovatelj svjetla Jean-Bastien Nehr

Baletna majstorica Albina Rahmatullina

Oblikovatelj tona Petar Ivanišević

Noces

Kostimografkinja Caroline Anteski

Asistentica kostimografkinje Maja Peruzović

Oblikovatelj svjetla Jean-Bastien Nehr

Baletna majstorica Alnina Rahmatullina

Oblikovatelj tona Petar Ivanišević

Asistentica produkcije Gorenka Žižić Jagar

Inspicijentica Tetjana Borščagivska

 

– HNK u Zagrebu

Moglo bi Vas zanimati