04
sij
2024
Vijesti

slavni bluegrass i jazz glazbenik

Béla Fleck dolazi u Čakovec

Béla Fleck

share

Béla Fleck, legendarni glazbenik iz područja bluegrass, jazz, klasične, rock i različitih inačica world music glazbe, možda je najpoznatiji svjetski svirač bendža, prije svega po glazbi koju od 1988. izvode Béla Fleck and the Flecktones. Ovaj sjajni glazbenik sada dolazi u Hrvatsku i to u Čakovec!

Béla Fleck

Velika je privilegija i čast ugostiti Béla Flecka u Čakovcu, u pratnji vrhunskih, svjetski poznatih glazbenika, a to su ovaj put: Michael Cleveland (violina), Sierra Hull (mandolina), Justin Moses (dobro), Mark Schatz (kontrabas) i Bryan Sutton (gitara), poručuju iz čakovečkog Centra za kulturu.

Tijekom posljednja četiri desetljeća Béla Fleck hrabro je krenuo tamo gdje nijedan svirač bendža prije nije bio – glazbeno putovanje koje mu je donijelo 15 Grammyja u devet različitih kategorija, uključujući country, pop, jazz, instrumentalnu, klasičnu i svjetsku glazbu. No njegovi korijeni su u bluegrassu, i tamo se vraća sa svojom prvom bluegrass turnejom u 24 godine.

My Bluegrass Heart, album nagrađen Grammyjem, treće je poglavlje trilogije koja je započela albumom Drive iz 1988., a nastavila se 1991. s The Bluegrass Sessions. Projekt predstavlja “tko je tko” od instrumentalista u povijesti bluegrass glazbe uz neke od najboljih iz nove generacije svirača, mandolinisti Sam Bush, Sierra Hull i Chris Thile; guslači Michael Cleveland i Stuart Duncan; proslavljeni multiinstrumentalist Justin Moses, basisti Edgar Meyer i Mark Schatz te nevjerojatni Bryan Sutton i Molly Tuttle na gitari.

“Gotovo uvijek se vrate korijenima svi ljudi koji napuste bluegrass. Imao sam snažan predosjećaj da ću se i ja vratiti.” – Béla Fleck

My Bluegrass Heart, u prodaji od 10. rujna 2021. (Renew Records / BMG), označava upravo taj povratak o kojem petnaesterostruki dobitnik Grammyja govori, treće poglavlje u trilogiji koja je počela 1988. s albumom Drive, a nastavila se 1999. sa Bluegrass Sessions.

Fleck je producirao i skladao My Bluegrass Heart koji označava Bélin prvi bluegrass album u preko 20 godina. U srži albuma nalazi se tradicija dijeljenja glazbe među generacijama.

Ulaznice po cijeni od  50 €  u prodaji su online i na blagajni Centra za kulturu Čakovec.

Moglo bi Vas zanimati