19
lis
2023
Vijesti

međunarodi festival šansone 

25. Chansonfest ove godine u Kontesi

Chansonfest 2023.

unnamed (45)

share

Ove će godine Chansonfest 25. put dočekati ljubitelje ovog specifičnog žanra na koncertu u četvrtak, 9. studenoga, u Klubu kazališta Komedija (Kontesi), Cesarčeva 2, s početkom u 20:00 sati.

Uz Festivalski orkestar nastupit će vokalni solisti u sveukupno 15 novih skladbi  koje su odabrane putem natječaja. Izvedbom će ravnati maestro Josip Cvitanović, program voditi Antonia Ćosić, a cjelokupni koncept i uređenje potpisuje umjetnički ravnatelj Hrvoje Markulj.

Kako kaže sam Markulj, „priča o zagrebačkoj šansoni počinje davne 1964. kada je skupina autora u okviru Zagrebačkog festivala zabavne glazbe u Gavelli održala koncert tzv. slobodnih formi sa skladbama koje su kvalitetom stihova i glazbe otvorili neke nove prostore”.

Nova je forma te „zahtjevnije” pjesme u kulturnoj javnosti ubrzo prihvaćena te je prepoznata kao Zagrebačka škola šansone. Nakon niza uspješnih godina, večeri šansone prestaju, no godine 1998., njezini rodonačelnici i štovatelji, okupljeni oko zajedničke ideje obnove Zagrebačke škole šansone (Hrvoje Hegedušić, Hrvoje Markulj, Dalibor Paulik, Zvonko Špišić i Zvonko Zidarić) pokreću Chansonfest na kojemu, pored renomiranih autora tog žanra, otvaraju prostor i za nove autorske i izvođačke senzibilitete.

Šansona, kao urbani žanr i sadržaj, primjeren je našem kulturnom prostoru oslikavajući suvremeni život na poseban, poetski način. Dobar odaziv publike i kritike otkrio je da u Zagrebu postoji potreba za izvođenjem šansone, žanra specifičnog za Zagreb kojim su se naši perspektivni šansonijeri plasirali i na međunarodnoj sceni, te bili uzor drugima.

Chansonfest 2023.

Zagrebačka škola šansone je nešto s čim sam se susreo još 70-ih godina, u najranijoj mladosti; bio je to drukčiji, delikatniji, glazbeni izričaj u odnosu na ostalu ‘zabavnu’ glazbu”, sjeća se Josip Cvitanović koji je na proteklih trinaest Chansonfesta glazbeni producent i dirigent, koji sudjeluje u odabiru pjesama.

Maestro nam daje i definiciju žanra: „Mnogi ljubitelji glazbe, pa i profesionalni glazbenici, mišljenja su da je šansona pjevač u crnom, pariška harmonika, isključivo nježna glazba i slično, a zapravo je to uglazbljena poezija. To je razlikuje od standardne zabavne glazbe, gdje se u pravilu prvo napiše glazba, a potom pišu stihovi na melodiju. Šansona nikad nije ograničena glazbenim stilom. Njezin jedini uvjet je da poezija bude kvalitetna.”, tvrdi Cvitanović i poručuje autorima šansone da pišu skladbe iz srca, neopterećeni ustupcima izdavaču, organizatoru ili publici.

Što se tiče ovogodišnjeg izbora, jamči da su odabrane skladbe sasvim u skladu s postulatima šansone. U nastavku ovog napisa navodimo ih sve, no vrijedi među autorima istaknuti primjerice Hrvoja Hegedušića kao jednog od osnivača Chansonfesta koji nas svake godine obraduje svojom novom skladbom. Ove godine prvi put nastupa legendarni Darko Domijan, zatim Sandro Bastijančić (zadnjih godina redovni sudionik), Željen Klašterka (već dokazani šansonjer). Prvi put će nastupiti Ivica Badurina, autor bezvremenske Da te mogu pismom zvati. Ima i neočekivanih sudionika kao što je Goran Aleksić (inženjer prometa, bivši saborski zastupnik i čelnik udruge Franak) koji je već nekoliko puta nastupio na Chansonfestu.

Chansonfest 2023.

Foto: Matej Grgić

Skladbe koje će biti predstavljene na Chansonfestu 2023. su:

 • Čovjek i ruža, stihovi: Vesna Lukatela, glazba: Toni Glowatzky, Ivan Colarić
 • Dok prelistavam vrijeme, stihovi i glazba Volžana Anders, Volžana
 • Dvije osobe, stihovi i glazba Elma Burnić, Elma Burnić
 • Iznova jesen, stihovi Ljerka Hegedušić, glazba Hrvoje Hegedušić, Hrvoje Hegedušić
 • Kad dotakneš se dna, stihovi i glazba Roman Zupančič, Mitja Ferenc
 • Marina, stihovi i glazba Nemanja Nešić, Nemanja Nešić
 • Miruj zemljo, stihovi Vesna Parun, glazba Yoshka Jurić, Yoshka Jurić
 • Najljepša, stihovi i glazba Sandro Bastiančić, Sandro Bastiančić
 • Ne puščam te, stihovi i glazba Marko Kovačić, DIM
 • Ručak je dobar, stihovi Željko Krznarić, glazba Željen Klašterka, Dušan Bućan
 • Tamo gdje je ljubav ostala, stihovi Nevia Korpar, glazba Marko Tomasović, Ivana Golubović
 • Upomoć, stihovi Enes Kišević, glazba Damir Tomić Maduna, Damir Tomić Maduna
 • Vrag nosi kiklu, stihovi Željko Pavičić, glazba Darko Domijan,  Darko Domijan
 • Zagorski mir, stihovi Biserka Draganić, glazba  Goran Aleksić, Goran Aleksić
 • Znaš li, stihovi Katarina Makjanić, glazba Ivica Badurina, Ivica Badurina

Međunarodni festival šansone Chansonfest 2023. održat će se 9. studenoga u Klubu Kazališta Komedija – Kontesa s početkom u 20 sati.

Moglo bi Vas zanimati