10
sij
2024
Vijesti

Svijet vinila i fantastičnog zvuka jugoslavenskog funka

Pokrenuta crowdfunding kampanja za završetak filma Funk YU

Funk Yu

Funk Yu

share

Podržite završetak filma Funk YU koji nas vodi u otkrivanje svijeta vinila i fantastičnog zvuka jugoslavenskog funka

Filmska ekipa dugometražnog dokumentarnog filma Funk YU, autora Franka Dujmića, ujedno i glavnog protagonista filma, pokrenula je crowdfunding kampanju. Cilj im je skupiti sredstva za završetak filma i njegovo što skorije prikazivanje pred publikom u Hrvatskoj, ali i regiji i svijetu. Funk YU je dugometražni dokumentarni film koji nam otkriva tajne vinil svijeta, zvukove jugoslavenskog funka, duh koji imaju pasionirani diggeri, skupljači gramofonskih ploča i DJ-evi. S funkom i svijetom vinila nas u filmu upoznaju velika imena regije – Peđa Radović iz Podgorice, zagrebački DJ-evi D-Gree i Soul Bader, slovenski DJ kolektiv Tetkine radosti, najpoznatiji beogradski prodavač ploča Borko, Tošo Filipovski – živa enciklopedija YU rocka te Dr. Smeđi Šećer- vrsni tragač za YU zvukovima regije. Svi koji doniraju mogu odabrati sjajne pogodnosti za sebe, a filmska ekipa obećava i genijalne projekcije te plesnjake.

Funk YU prvi je dugometražni dokumentarni film Franka Dujmića koji donosi inspirativnu i nadasve zabavnu, pomalo nostalgičnu i rasplesanu priču o funku u zemljama bivše Jugoslavije. 

Film je nastajao posljednjih pet godina, a kako bi se napokon završio i bio prikazan publici na platnima i raznim plesnjacima i druženjima, filmska je ekipa pokrenula crowdfunding kampanju. Cilj je kampanje prikupiti sredstva za dovršetak montaže, licenciranje prava na glazbu za pjesme koje su u filmu, dovršetak kolor-korekcije, dizajn zvuka i miks zvuka, izradu plakata za distribuciju te ostale materijale. 

Kakvu nam to priču donose Franko i ljubitelji vinila s kojima nas upoznaje?

Franko Dujmić je strastveni ljubitelj glazbe i kolekcionar ploča, a u ovom filmu traga za pločom „Ulica jorgovana“ Darka Domijana, jednu od popularnijih singlica koju je imalo svako kućanstvo. Uz pomoć lovca na antikvitete, osebujnog Jerka, Franko kreće u potragu za njom. Potraga ga vodi u gradove zemalja bivše Jugoslavije, u kojima upoznaje iskonske diggere, prave ljubitelje vinila, kolekcionare, ljude koji žive glazbu i vole funk. U Podgorici Franko susreće PEĐU RADOVIĆA, misterioznog YouTubera s najboljim digitalnim repozitorijem jugoslavenske glazbe. U Zagrebu DJ-evi D-GREE i SOUL BADER razgovaraju s Frankom, dok u Ljubljani svoje znanje i strast s Frankom dijeli DJ kolektiv TETKINE RADOSTI. Iako se Franko ne vidi kao DJ zaključuje da to mora postati, jer svaki ozbiljni DJ ima ploču za kojom on traga. Kao novonastali DJ Franko odlazi u Beograd gdje upoznaje BORKA, vlasnika kultnog dućana Yugovinyl, dok ga u Skoplju TOŠO FILIPOVSKI, živa enciklopedija YU-rocka, šalje dublje u carstvo vinila.

Naposljetku se vraća u Hrvatsku, u Rijeku, kako bi upoznao DR. SMEĐEG ŠEĆERA – možda najboljeg tragača za jugoslavenskim zvukovima u regiji. Nakon što mu Šećer otkrije kako se “izliječio” od ploča i identifikacije s materijalnim posjedovanjem, Franko shvaća pravu bit skupljanja ploča. Hoće li Franko uspjeti pronaći ploču koju traži doznat ćemo kada se film završi i tu filmska ekipa traži pomoć crowdfunding kampanjom, a zauzvrat su, između ostaloga, pripremili cijeli niz sjajnih pogodnosti.

Zašto crowdfunding kampanja?

Dojma sam da su crowdfunding kampanje postale standard u zatvaranju financijske konstrukcije filma. Film je takva vrsta umjetnosti gdje su ambicije uvijek velike, a novaca malo. Iako smo za film dobili financijska sredstva s raznih strana, potreban nam je još jedan mali dio kako bismo ovo epsko putovanje od pet godina priveli kraju. U isto vrijeme, kampanja nam pruža i odličan način da po prvi put predstavimo projekt publici te prije nego film uopće izađe, izgradimo zajednicu gdje u fokus ponovno stavljamo gramofonske ploče i zvuk jugo-funka. Jugoslavenski funk je mitski žanr koji postoji i ne postoji, ovisno koga pitate. Mi mislimo da itekako postoji što dokazuju razni plesnjaci, partyji te na kraju i DJ-evi koji drže tu scenu”, ispričao je Franko Dujmić, redatelj i glavni akter filma Funk YU.

Do podneva, 25. siječnja 2024., svi koji ste zaintrigirani temom i već tapkate nogom na zvuk dobrog starog YU funka, možete posjetiti Ulule stranicu, donirati ovaj film i za sebe izabrati hrpu tematskih pogodnosti. Osim što ćete podržati nastajanje filma, i tako postati dio filmske ekipe, imat ćete sjajnu uspomenu na nešto dobro što ste učinili za druge, a i za sebe. Vaše će ime stajati uz brojna druga u povijesti kinematografije pomažući u donošenju čarolije pokretnih slika publici, izazivajući smijeh, suze i inspiraciju.

Filmska ekipa koju čine Franko Dujmić, redatelj i glavni protagonist filma, Tamara Babun i Matija Drniković, producenti iz produkcijske kuće Wolfgang&Dolly, direktor fotografije Frane Pamić, montažer Danijel Brlas te Lada Bonacci i Aleksandar Arsovski, zaduženi za autorska prava, rješavanje prava na glazbu i arhivski materijal, svima od srca unaprijed zahvaljuju, obećavaju odlične projekcije i puno dobrog audiovizaulnog sadržaja te se raduju prvim susretima s publikom.

Film Funk YU financijski su podržali Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Filmski centar Crne Gore, RE-ACT, Grad Zagreb, Grad Rijeka i Grad Dubrovnik. 

Moglo bi Vas zanimati