16
svi
2024
Vijesti

Godišnja nagrada Hrvatskog Društva glazbenih umjetnika

Dodijeljena nagrada Milka Trnina za 2023. godinu

Tomislav Vukšić i Ivan Josip Skender

Tomislav Vukšić i Ivan Josip Skender

share

Nagrada „Milka Trnina“ godišnja je nagrada Hrvatskog Društva glazbenih umjetnika za iznimna umjetnička postignuća u prethodnoj kalendarskoj godini koju je HDGU utemeljilo 1958. godine i koja  se od tada dodjeljuje svake godine. 

Nagrada „Milka Trnina” najveće je priznanje na području izvedbene glazbene umjetnosti (klasična  glazba), a dodjeljuje se glazbenim umjetnicima za vrsni doprinos glazbenoj kulturi grada Zagreba i  cijele Hrvatske. Nagrada „Milka Trnina“ dodjeljuje se pojedincima, a Diploma „Milka Trnina“  ansamblima. Dosadašnji dobitnici Nagrada i Diploma „Milka Trnina“ eminentni su glazbenici koji  svojim umjetničkim djelovanjem promiču klasičnu glazbu na najvišoj izvedbenoj razini. 

Na sastanku u četvrtak 9. svibnja 2023. žiri u sastavu Dijana Ćiković Grubišić, predsjednica žirija te Krešimir Bedek, Filip Fak, Marco Graziani i Trpimir Matasović, članovi, donio je odluke o Nagradi i Diplomi za iznimna umjetnička postignuća u 2023. godini.  

Nagradu „Milka Trnina“ dobivaju ex aequo dirigent Ivan Josip Skender za dirigiranje operom  „Lennon“ Ive Josipovića i Marine Biti u HNK u Zagrebu 19. travnja 2023. te gitarist Tomislav Vukšić za koncert održan 20. travnja 2023. u Maloj dvorani Lisinski u Zagrebu u ciklusu Glazbeni umjetnici  Zagrebu

Žiri je, na temelju pristiglih prijedloga, odlučio ne dodijeliti Diplomu „Milka Trnina“za 2023. godinu. Čestitamo dobitnicima! 

Dodjela Nagrade i Diplome održat će se u ponedjeljak, 27. svibnja 2024. u 17 sati u Foyeru HNK u  Zagrebu.  

Nagrade će dodijeliti Filip Fak, predsjednik HDGU i dr.sc. Jelena Knešaurek Carić, voditeljica ureda  HDGU. 

Moglo bi Vas zanimati