25
lip
2024
Vijesti

Legendarna folk pjevačica i aktivistica

Dokumentarni film Joan Baez: Ja sam glasna u kinima diljem Hrvatske

Joan Baez: Ja sam glasna

share

Dokumentarni film Joan Baez: Ja sam glasna, intiman psihološki portret legendarne folk pjevačice i aktivistice Joan Baez, stiže u kina diljem Hrvatske u distribuciji Restart Labela.

Film koji je nastao u režiji autorica Karen O’Connor, Miri Navasky i Maeve O’Boyle prikazan je na brojnim festivalima diljem svijeta – svjetsku premijeru imao je na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, a hrvatsku na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

Film će u narednim tjednima biti prikazan na sljedećim lokacijama: 26. lipnja u Šibeniku (Kuća umjetnosti Arsen), potom 28. 29. i 30. lipnja u zagrebačkom Dokukinu KIC, 1. srpnja u Dubrovniku, 3. srpnja u ljetnom Dokukinu Pri Nami te potom 14. srpnja u Bjelovaru i 18. srpnja u Rovinju.

Film prati glazbenicu, borkinju za građanska prava i aktivisticu Joan Baez oživljujući njenu prošlost uz pomoć jedinstvenih arhivskih snimki. Ni konvencionalno biografski ni tradicionalno koncertni, ovaj impresivni dokumentarni film pomiče se naprijed-natrag kroz vrijeme dok prati Joan na njezinoj posljednjoj turneji i zaranja u njezinu izvanrednu arhivu, uključujući novootkrivene kućne filmove, dnevnike, umjetnička djela, terapeutske vrpce i audio snimke.

Tijekom filma, Baez otkriva svoj život na pozornici i izvan nje – od svojih cjeloživotnih emocionalnih borbi do borbi za građanska prava s Martinom Lutherom Kingom i srceparajuće romanse s mladim Bobom Dylanom. Baez priča o svom uspjehu, ali i o dugogodišnjim psihičkim problemima i terapijama, o obitelji, drogama, starenju te pitanjima krivnje i oprosta. Isprepliću se dnevnički zapisi, obilje nikada viđenog arhivskog materijala, opsežni razgovori s Baez i backstage trenuci s njene oproštajne turneje. Joan Baez: Ja sam glasna donosi intiman prikaz karijere koja se protegla na više od 60 godina glazbene i političke ekspresije koji neće zanimati samo njene fanove.

Moglo bi Vas zanimati