30
tra
2024
Vijesti

Dubrovačko glazbeno proljeće

DSO uz Valentina Egela i vrsne soliste obilježava 220 godina smrti Ivana Jarnovića

Kimiko Nakazawa i Goran Končar

Kimiko Nakazawa i Goran Končar

share

Dubrovačko glazbeno proljeće nastavlja se koncertom u četvrtak, 2. svibnja. Valentin Egel Koncert će se održati u crkvi Male braće s početkom u 21 sat.

Kimiko Nakazawa i Goran Končar

Kimiko Nakazawa i Goran Končar

Koncert će započeti s Četiri godišnja doba Antonija Vivaldija u kojem će publika najprije čuti violinisticu Kimiko Nakazawa, potom će Goran Končar uz DSO izvesti Koncert za violinu i orkestar u A-duru br. 14 Ivana Mane Jarnovića, a večer će zaključiti oba solista u Bachovom Koncertu za dvije violine u d-molu

Ivan Mane Jarnović jedan je od možda najzanimljivijih violinista osamnaestog stoljeća. Iako ga hrvatski i poneki svjetski muzikolozi ne ubrajaju sa sigurnošću u hrvatske umjetnike, njegov život i djelo, koje je i u njegovo vrijeme nadilazilo granice zemalja u kojima je djelovao, a pogotovo njegovo ime (Mane), te podatak da je rođen u vodama oko Raguse dovoljni su da mu posvetimo posebnu pažnju želeći odgovoriti na barem neka otvorena pitanja vezana uz ovog umjetnika… Skladao je pedesetak djela uglavnom za violinu od kojih 22 violinska koncerta (17 ih je sačuvanih) te je prvi koji je polagani stavak svojih koncerata nazvao Romanca što ubrzo prihvaćaju njegovi suvremenici. Djela mu karakterizira nadahnuta pjevnost i zahtjevna virtuozna izvodilačka tehnika. Sačuvano je devet koncertantnih dua za dvije violine od kojih su tri obrade gudačkih kvarteta. Djela su mu još za života tiskali mnogi europski nakladnici što potvrđuje popularnost među izvođačima, a drugi su skladatelji često koristili njegove teme u svojim djelima.

Ciklus Dubrovačko glazbeno proljeće organizira Dubrovački simfonijski orkestar uz podršku Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Ulaznice za koncert su dostupne u uredu DSO-a (Slanica), u Luži, agenciji Perla Adriatica i online u sustavu ulaznice.hr, a građani na blagajni DSO-a ostvaruju popust od 30% kao i niz drugih pogodnosti o kojima se mogu informirati na broj 091 613 7314.

Moglo bi Vas zanimati