07
velj
2024
Vijesti

Koncert u Tvornici kulture

Kultni Einstürzende Neubauten stižu u Zagreb

Einstuerzende Neubauten / foto: Thomas Rabsch

share

Kultni bend Einstürzende Neubauten u sklopu turneje na kojoj promoviraju novi album stižu u Tvornicu kulture

Einstürzende Neubauten – pioniri alternativne glazbe nastupaju 7. rujna u zagrebačkoj Tvornici kulture u sklopu turneje alien pop music 2024 na kojoj predstavljaju novi album koji izlazi ovog proljeća

Pioniri konceptualne industrial glazbe, njemački kultni bend Einstürzende Neubauten, nakon skoro deset godina od zadnjeg nastupa, vraćaju se u Hrvatsku. Koncert će se održati 7. rujna u zagrebačkoj Tvornici kulture, u sklopu turneje alien pop music 2024 na kojoj Einstürzende Neubauten predstavljaju novi album koji izlazi ovog proljeća. 

Otkako je bend osnovan 1. travnja 1980., Einstürzende Neubauten mijenjaju parametre mainstreama i subkulture kako bi nečujno učinili čujnim – možda i nečujno. Ovo eksperimentalno terensko istraživanje, koje traje više od četiri desetljeća, sada ulazi u sljedeću fazu. U 44. godini postojanja bend se vraća svojim korijenima i redefinira sebe. Riječ je o promjeni slike o sebi, za koju je ovaj berlinski kvintet plus jedan kreirao vlastiti žanr u 2024. godini –  apm – alien pop music.

Einstuerzende Neubauten / foto: Thomas Rabsch

Einstuerzende Neubauten / foto: Thomas Rabsch

Stalna evolucija – tako se najbolje može sažeti opus Einstürzende Neubauten. Glazbena evolucija, koja je započela debitantskim albumom ‘Kollaps’ iz 1981., sada se očituje izdavanjem novog albuma ‘Rampen – apm: alien pop music’ čiji je izlazak najavljen za 24. travnja. Na novom albumu članovi benda Blixa Bargeld, N. U. Unruh, Alexander Hacke, Jochen Arbeit, Rudolph Moser i Felix Gebhard predstavit će do sada svoju najnepredvidljiviju i najnekonvencionalniju stranu. Na ovom albumu, Neubauten stavljaju točku na sva zvučna nagađanja.

Od sredine 1980-ih Einstürzende Neubauten eksperimentiraju na pozornici s onim što nazivaju “rampama”; javnim improvizacijama s otvorenim razvojem i ishodima. Te lansirne rampe u još uvijek neistraženo koje je bend izveo 2022. tijekom bisa na svojoj posljednjoj Alles in Allem turneji poslužile su kao osnova za novi album. Dvostruki album ‘Rampen – apm: alien pop music’ je pop glazba za paralelne svemire i međusvjetove ‒ za hiperprostore i međuzone. Istovremeno je mikrokozmički i međugalaktički. To je polusofisticirana tvrdnja izvan svih fizikalnih zakona, s kojom Einstürzende Neubauten ulaze u stilski ničiju zemlju između prošlosti i budućnosti. Postoji povratak korijenima s jedne strane, dok se s druge strane pojavljuje nova umjetnička forma iz snažnih erupcija buke koja nailazi na zagonetne, često fragmentarne tekstove: popularna glazba za izvanzemaljce i otpadnike. Anti-pop je postao alien pop. Neobičan. Vrtio se kao čahura. Nečuveno. Sonus inauditus.

Ne nenamjerno, smanjena ilustracija na omotu novog albuma podsjeća na kultni izgled ‘White Album’ Beatlesa. “Bazira se na ideji da su Einstürzende Neubauten jednako poznati u drugom solarnom sustavu kao što su Beatlesi u našem svijetu”, rekao je Blixa Bargeld, najeksponiraniji član benda, primjećujući balansiranje između avangarde i govora, provokacije i pop-kulturnog diskontinuiteta.

Einstuerzende Neubauten / foto: Thomas Rabsch

Einstuerzende Neubauten / foto: Thomas Rabsch

Ovaj pristup također izravno definira središnju temu koja se kao zajednička nit provlači kroz sve pjesme: promjena, utopijske igre uma i prolaznost. “Na albumu sam pronašao nekoliko rješenja i formulirao stvari na načine na koje ih nisam formulirao prije, jer mi nikada nisu bile tako jasne. Ja sam netko tko vjeruje da se kroz glazbu može steći znanje. Uvijek je tako bilo. Slijedim uvjerenje da ću u glazbi pronaći nešto što prije nisam znao. I pjevati nešto što nisam znao. Nešto što se pokaže istinitim. Ili nešto što barem ima smisla.” Ovaj album predstavlja sljedeći korak u evoluciji Einstürzende Neubauten gdje je poznati jezik konačno napušten, otvarajući daljnje, beskonačne mogućnosti: izvanzemaljsku pop glazbu. 

Einstürzende Neubauten jedan je od rijetkih njemačkih bendova koji internacionalno šalje istinski impuls putem svoje jedinstvene trendsetting mješavine. Utjecao je na brojne druge bendove i umjetničke žanrove – od plesnog kazališta do vizualnih umjetnosti; a također je inspirirao i filmske umjetnike – od Schlingensiefa do Tarantina. Iako su mediji ismijavali bend u početku kao bizarnu “zanimljivost u podijeljenom gradu”, brzo se etablirao u svijetu kao jedan od renomiranih velikana sadašnjosti i pop kulture. Utjecao je na cijelu generaciju, a čak i danas pruža često kopirane nacrte za eksperimentalnu zvučnu umjetnost i izvedbu.

Pretprodaja ulaznica za fanove, točnije za obožavatelje EN-a, koji su financirali posljednje dvije produkcije preko platforme Patreon kreće 8. veljače. Oni će dobiti link putem kojeg će moći prvi kupiti ulaznice a nakon toga 9. veljače u 10 sati kreće generalna prodaja  putem Eventim sistema i na fizičkim prodajnim mjestima Eventima. Cijena ulaznice je 42 eura.

Moglo bi Vas zanimati