14
pro
2023
Vijesti

PLAVI CIKLUS ZAGREBAČKE FILHARMONIJE

Elisabeth Fuchs i Lovro Merčep uz Zagrebačku filharmoniju

Elisabeth Fuchs i Lovro Merčep uz Zagrebačku filharmoniju

share

U petak 15. prosinca 2023. godine u 19:30 Zagrebačka filharmonija će u Plavom ciklusu održati koncert u Velikoj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Pod dirigentskom palicom maestre Elisabeth Fuchs, Zagrebačka filharmonija izvest će Wagnerovu uvertiru operi Tannhäuser, uz solista Lovru Merčepa Dešpaljev Kondert za saksofon i orkestar te nakon pauze prekrasnu Schubertovu 9. simfoniju u C-duru.

Put prema glazbenoj drami Wagnerove opere Tannhäuser primjetno slijedi njegovu sjajnu primjenu lajtmotiva. Nadahnut legendom iz 13. stoljeća, njegovo bogato dirigentsko iskustvo omogućilo mu je da i u uvertiri operi iskoristi sve orkestralne mogućnosti i kolorit. Uvertira trodijelne forme započinje mirnim koralom, nadovezuje se razigran srednji dio, a završava temom uvodnog korala koju Wagner u finalu blještavo orkestrira.

Vrstan poznavatelj orkestra i njegovih mogućnosti bio je i hrvatski dirigent, skladatelj, akademik Pavle Dešpalj, šef dirigent ZF (1980. – 1985.), a kasnije počasni šef dirigent. U njegovom bogatom skladateljskom opusu ističe se virtuozni Koncert za alt – saksofon i orkestar (1963.), zanimljive ritmike i melodike. Posebno je dojmljiv kraj koncerta uz solo – saksofon i gudački kvartet.

Solist u ovom znalački skladanom koncertu je Lovro Merčep (1990. g.), bivši student na MA u Zagrebu, student na visokim školama u Lyonu i Amsterdamu, stipendist francuske vlade i grada Samobora. Bio je dobitnik Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, nagrade Mladi glazbenik godine Zagrebačke filharmonije i mnogih drugih priznanja. Kao solist i komorni glazbenik aktivno promiče djela hrvatskih skladatelja.

U drugom dijelu koncerta slušat ćemo 9. simfoniju austrijskog skladatelja Franza Schuberta, njegovo posljednje veliko orkestralno djelo. Tijekom 19. st. nazvana je Velika simfonija zbog svoje tehničke zahtjevnosti i obimnosti. Simfoniju krasi jednostavnost i ljepota melodija, no i jedna crta romantične, vedre melankolije. Stilski je prava najava kasnije izražajnosti glazbenog romantizma.

Ovim koncertom ravnat će maestra Elisabeth Fuchs, dugogodišnja gošća ZF, trenutno šef – dirigentica Salzburške filharmonije. Svestrano obrazovana glazbenica, studirala je i matematiku, a česta je gošća – dirigentica i u Frankfurtu, Linzu, Pragu, Münchenu, Bruxellesu i drugim glazbenim središtima.

Ne propustite predkoncertni razgovor u 19 sati u foajeu Velike dvorane Lisinski na kojem će dirigentica Elisabeth Fuchs i saksofonist Lovro Merčep podijeliti svoj umjetnički doživljaj ovotjednog koncerta s voditeljicom i muzikologinjom Janom Haluzom.

– Zagrebačka filharmonija

Moglo bi Vas zanimati