16
velj
2024
Vijesti

Ususret Izboru hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije

Predstavnici Eurosonga Slimane i Raiven stižu na Doru

Eurovision 2024.

Eurovision 2024.

share

Ususret Izboru hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije organizatori najgledanijeg domaćeg glazbenog natjecanja najavili su posebne goste koji će nastupiti u revijalnom dijelu programa. Doru ćemo ove godine na kanalima Hrvatske radiotelevizije pratiti čak tri večeri – 22., 23. i 25. veljače, što uz 24 natjecateljska nastupa, znači i nekoliko internacionalnih gostiju, ujedno prvih njihovih nastupa u Hrvatskoj. Domaća će publika imati čast i vidjeti premijerne izvedbe.

Jedna od trenutačno najvećih zvijezda u Francuskoj – višestruko nagrađivani Slimane nastupit će kao poseban gost u prvoj polufinalnoj večeri. Aktualni francuski predstavnik na ovogodišnjem Eurosongu, nosi i titulu pobjednika pete sezone francuske inačice showa The Voice. Objavio je 4 studijska albuma, dobitnik je više priznanja NRJ Music Award te je autor brojnih hitova drugih izvođača. Prodao je više od 2 milijuna primjeraka albuma te bilježi ostvario preko 2 milijarde streamova na digitalnim glazbenim servisima.

Pjesmu „Mon Amour“ (SLUŠAJTE OVDJE) s kojom stiže u Švedsku na Eurosong, izvest će i u posebnom programu ovogodišnje Dore. Za pjesmu kaže kako je poput ljubavnog pisma poslanog ka posljednjem utočištu, posljednjoj nadi za koju se svi jednog dana držimo. Nesumnjivo će, svojom vokalnom izvedbom, uz majstorski klavir publiku na nekoliko minuta odvesti na emotivno snažno ljubavno putovanje.

Slimane / Foto: Enzo Trupiano

Slimane / Foto: Enzo Trupiano

Također uz klavir, u revijalnom dijelu programa druge polufinalne večeri nastupit će glazbena alkemistica Raiven, predstavnica Slovenije na Eurosongu 2024.

Veselim se nastupu na Dori iz dva razloga: zato što ću ogoljenu verziju Veronike moći predstaviti u drugačijoj dimenziji od one u spotu i zato što ću moći otkriti dio veće cjeline kojoj Veronika pripada. Premijerno ću izvesti još jednu pjesmu koja ima posebno mjesto na mom nadolazećem EP-u Sirene pt. 1“, izjavila je Raiven i dodala: Ovo će ujedno biti i moj prvi nastup u Hrvatskoj, što mi predstavlja poseban izazov“.

Punog imena Sara Briški Cirman mezzosopranistica je i pop pjevačica, a na Eurosongu će (i na Dori) izvesti pjesmu inspiriranu legendom o Veroniki Desinićkoj (SLUŠAJ OVDJE). Dojmljiva skladba izabrana je od strane žirija međunarodnih stručnjaka, a autorski ju supotpisuje i Bojan Cvjetičanin iz grupe Joker Out koja je prošlogodišnjim nastupom na Eurosongu oduševila publiku diljem svijeta.

Raiven / Foto: Tjaša Barbo

Raiven / Foto: Tjaša Barbo

U finalnoj večeri za show će se pobrinuti prošlogodišnji pobjednici Dore Let 3, a HRT najavljuje kako je u pripremi još poneko iznenađenje za gledatelje.

Organizatori Dore navode da valja naglasiti kako o najboljima u polufinalnim večerima odlučuju isključivo gledatelji televotingom (sms i pozivi), dok će u finalu o pobjedničkoj pjesmi odlučiti podjednako glasovi ocjenjivačkih sudova (žirija) i glasovi gledatelja. Hrvatsku pjesmu za Eurosong ove će godine birati četiri domaća žirija: Zagreb, Split, Rijeka i Osijek te četiri međunarodna: Italija, Njemačka, Ukrajina i Island. Svaki ocjenjivački sud imat će tri člana, a činit će ih glazbeni profesionalci.

Tri večeri glazbenog spektakla na Hrvatskoj radioteleviziji – Izbor za hrvatsku pjesmu za pjesmu Eurovizije – Dora 2024. – na rasporedu su u četvrtak 22. i u petak 23. veljače. U obje večeri gledatelji će moći čuti po 12 pjesama, a 8 najboljih ići će u završnicu u nedjelju 25. veljače.

Moglo bi Vas zanimati