25
tra
2024
Vijesti

Šesti koncert u ovoj sezoni ciklusa Jazz orkestra HRT-a

Fantastična Fantazija Janka Novoselića s Jazz orkestrom HRT-a

Janko Novoselić

Janko Novoselić

share

Janko Novoselić, bubnjar Jazz orkestra HRT-a, sinoć je održao autorsko-solistički koncert Fantazija uz svoj matični orkestar pred brojnim posjetiteljima u Dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti. Bio je to šesti koncert u ovoj sezoni ciklusa Jazz orkestra HRT-a koji je nastupio pod vodstvom Mirona Hausera. Na programu su bile autorske skladbe Janka Novoselića u aranžmanima Reinholda Schmölzera.

Sinoć smo se uvjerili da je Janko Novoselić jedan od najboljih, ali i najomiljenijih glazbenika na hrvatskoj sceni na kojoj djeluje dvadesetak godina kao jazz bubnjar, skladatelj, producent i studijski glazbenik. Bubnjeve svira od djetinjstva; završio je osnovnu i srednju Glazbenu školu Elly Bašić (klavir i teorija glazbe), a satove udaraljki pohađao je u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog. Radionice u Grožnjanu, u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži, otvorile su mu vrata u svijet jazza. Diplomirao je na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu. Član je Jazz orkestra HRT-a (glavni bubnjar) te brojnih manjih sastava: Davor Križić Experiment, Valerija Nikolovska Trio, Zvonimir Šestak Groove Assembly, Darko Jurković Charlie Trio, Hommage Collective. Vodi svoj autorski projekt Kozmodrum. Godine 2023. pokrenuo je i jazz kvartet koji se posvetio sviranju klasičnih jazz standarda. Svirao je i snimao sa renomiranim glazbenicima svjetske i domaće scene, bilo da se radi o jazz, rock ili pop glazbi. Višestruki je dobitnik nagrada Porin (kao producent, izvođač) i Status (kao najbolji jazz instrumentalist u Hrvatskoj).

Sinoćnji koncert dogodio se na prijedlog Mirona Hausera, otkrio je Janko Novoselić gostujući na dan koncerta u emisiji Svijet glazbe Trećeg programa Hrvatskoga radija u razgovoru s voditeljicom Lucijom Job: „Miron Hauser, naš dirigent, umjetnički voditelj, je slagao sezonu unaprijed i pitao me imam li neku svoju glazbu i mogu li napraviti svoj koncert. Rekao sam može, naravno, imam svoju glazbu jer radim svoje stvari s manjim sastavima. Imao sam u planu i sam nešto aranžirati i pisati, ali kad sam sjeo za praznu partituru, shvatio sam da ću imati više problema i da neću uspjeti ništa napisati, tako da sam odlučio angažirati jednog aranžera da to sve napravi. U suradnji s njim pripremili smo koncert mojih kompozicija koje su iz različitih perioda.

Riječ je o osam skladbi – Red Pill or Blue Pill, Električni drmeš, Analiziraj ovo, R. Giskard Reventlov, Ritmo Oriental, Plovimo putujući, Pa di si, Kukac? i Još jedna fantazija – koje je upravo za ovu prigodu, za Jazz orkestar HRT-a, priredio austrijski glazbenik, također bubnjar i skladatelj, te Novoselićev kolega sa studija u Grazu, Reinhold Schmölzer

Kao nadahnuće za koncepciju koncerta, Janko Novoselić naveo je opis fantazije kao skladbe u klasičnoj glazbi, a za koncepciju programa poslužio se svojim albumom istoga imena iz 2015. godine koji potpisuje kao autor, izvođač i producent.

Primjećujem da se kroz sve provlači jedan sličan pristup – valjda ne mogu pobjeći od toga – a to je možda utjecaj minimalističke glazbe, Stevea Reicha i cijele te scene koja mi je nekako legla – s jedne strane. S druge strane tu je utjecaj elektroničke, više plesne i klupske glazbe, što se tiče bubnjeva i ritma. I onda je tu neka kombinacija jazz forme“, ističe Novoselić.

Iako niz godina nastupa sa Jazz orkestrom HRT-a kao bubnjar, ipak priznaje da mu je ovo nešto drugačija situacija:

Očekivao sam da će mi biti slično ili barem približno slično kao i na ostalim koncertima, ali iznenadio sam se koliko je drugačije, barem za mene, jer su to moje kompozicije i ja sam sad tu donositelj odluka, aranžmana, što će se raditi, na koji način.. i onda su možda veći pritisak i očekivanja. Imam kao neku tremu koju inače možda nemam što nije loše, malo da se razbudim, ali i dalje je veliko zadovoljstvo, jer je to odličan ansambl i na kraju smo sve ideje koje sam zamislio napravili, tako da sam jako zadovoljan. Prednost je što već znam kako koji član svira, koje su mogućnosti, koji je solist dobar za koju kompoziciju, tako da je sve to već negdje u glavi.

Zadovoljstvo nije skrivala ni publika srdačno pozdravljajući Jankove majstorije na bubnjevima i skladnu suradnju s članovima Jazz orkestra HRT-a na čelu s Mironom Hauserom (koji se i sam istaknuo kao solist na trombonu u skladbi Ritmo Oriental). 

Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi.

Glazba HRT-a

Moglo bi Vas zanimati