31
pro
2023
Vijesti

Tradicionalna dodjela na Filharmonijskome balu Zagrebačke filharmonije

Filip Filipović dobitnik nagrade Mladi glazbenik 2023. godine

Filharmonijski bal Zagrebačke filharmonije - Filip Filipović / Foto: Pixsell

share

Sinoć je u Lisinskom održan Filharmonijski bal, tradicionalni svečani koncert ususret Novoj godini, na kojemu su Filharmoničari pod ravnanjem svoga šefa-dirigenta Dawida Runtza izveli prigodni program valcera i polki obitelji strauss, uz pokoju oper(et)nu uvertiru.

Filharmonijski bal Zagrebačke filharmonije / Foto: Pixell

Filharmonijski bal tradicionalno je i prilika da se dodijeli nagrada Mladi glazbenik 2023. godine, koju Filharmonija sjsnim mladim glazbenicima dodjeljuje više od 30 godina.

Ovogodišnji dobitnik je tenor Filip Filipović, a u nastavku donosimo obrazloženje komisije natječaja:

Povjerenstvo natječaja Zagrebačke filharmonije Mladi glazbenik 2023. godine, u sastavu: akademik Frano Parać, predsjednik te članovi: Marija Saraga, Silvana Bakija Šimić, Dawid Runtz te Martin Draušnik, sastalo se 27. prosinca te donijelo jednoglasnu odluku o dodjeli nagrade.

Konkurencija prijavljenih kandidata ove je godine bila brojna i snažna, no jedno se ime ipak svojim dosadašnjim postignućima, a napose onima ostvarenima u 2023. godini, posebno isticalo – ime tenora Filipa Filipovića. Ovaj mladi tenor pripada jednome novome, izvrsnome naraštaju hrvatskih pjevača koji oduševljavaju svojim nastupima u Hrvatskoj, ali i svijetu. Tome svjedoči i činjenica da je on već treći umjetnik-pjevač zaredom koji prima ovu nagradu Zagrebačke filharmonije, nakon sopranistica Darije Auguštan i Josipe Bilić.

Studij pjevanja započeo je 2016. godine na ljubljanskoj Akademiji u razredu Matjaža Robavsa, a nastavio 2018. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, prvo kod Tomislava Mužeka, a zatim u razredu Giorgia Suriana, u kojemu je i diplomirao ove godine. U mladoj dobi od samo 26 godina Filip Filipović ostvario je već impresivan broj značajnih nastupa i angažmana, etablirajući se još za studija kao jedan od najperspektivnijih pjevača svoje generacije, nastupajući kao solist uz brojne domaće ansamble na raznolikim manifestacijama, festivalima i koncertnim ciklusima.

Prve i posebne nagrade na nizu natjecanja, kao što su Papandopulo u Zagrebu, Lav Mirski u Osijeku, Ferdo Livadić u Samoboru te Vera Kovač Vitkai u Novom Sadu, potvrdile su njegov talent, muzikalnost i istinsku ljepotu glasa, a kruna tog kompetitivnog dijela njegove karijere zasigurno su druga nagrada te dvije posebne nagrade na uglednom Međunarodnom natjecanju Hans Gabor Belvedere, održanom ove godine u Dortmundu, a koje mu otvaraju vrata za daljnje operne angažmane u inozemstvu.

U istoj je, glazbenim uspjesima ispunjenoj 2023. godini, za koju i prima ovu nagradu, ostvario vrlo zamijećen nastup u ulozi Vojvode od Mantove u Verdijevu Rigolettu, svoju do sada vjerojatno najzahtjevniju ulogu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u kojemu je trenutačno član opernoga ansambla – solist, a gdje je ove godine nastupio i kao Alfred u Straussovu Šišmišu, Alfredo u Verdijevoj Traviati, Tamino u Mozartovoj Čarobnoj fruli te Ismaele u Verdijevu Nabuccu.

Kritika ističe iznimne kvalitete njegova glasa, plemenit ton, čistoću i voluminoznost, osvrćući se uvijek i na snagu, prirodnost i uvjerljivost njegove interpretacije, preciznost, jasnoću dikcije, muzikalnost i šarm. Sve u svemu – ovaj mladi pjevač posjeduje sve karakteristike potrebne za ostvarivanje velike i međunarodne karijere te se nadamo da će mu i ova nagrada biti poticaj u daljnjem radu i napredovanju. Mi, kao njegovi kolege s glazbene scene, ali i kao publika, s velikim zanimanjem iščekujemo njegove daljnje nastupe.

U nastavku donosimo galeriju fotografija s Filharmonijskoga bala.

Moglo bi Vas zanimati